Preskocit navigáciu

Na Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojaka


Na Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojaka

Slovenského vojaka, ktorého s ťažkým poranením hlavy hospitalizovali 10. júla v americkej vojenskej nemocnici v Landstuhle v Nemecku, dnes previezli na Slovensko. Od dnešného dňa mu budú odbornú lekársku starostlivosť poskytovať odborníci v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Zdravotný stav zraneného vojaka sa v posledných dňoch výrazne zlepšil. Nevyžaduje už monitoring vitálnych funkcií a je definitívne mimo ohrozenia života. Súčasne bol začatý proces dlhodobej rehabilitačnej liečby. „Teší ma, že aj náš druhý ťažko zranený vojak je už z najhoršieho vonku. Jeho stav sa zlepšil natoľko, že lekári povolili prevoz domov na Slovensko, čo určite potešilo nie len jeho, ale aj jeho blízkych. Obom našim zraneným vojakom prajem mnoho síl a pokroky v ďalšej liečbe,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Druhý vojak, ktorému útočník v Kandaháre spôsobil priestrel hrudníka, bol prevezený do ÚVN Ružomberok už pred týždňom. Liečiť sa tu bude do úplného zahojenia rán. „Ani u jedného z týchto pacientov sa zatiaľ nedá predpokladať dĺžka liečby, oboch čaká dlhodobá rehabilitácia,“ uviedli slovenskí vojenskí lekári.

Obaja slovenskí vojaci utrpeli ťažké zranenia v operácii ISAF v Afganistane počas útoku teroristu v uniforme afganskej armády, ktorý dňa 9. júla 2013 spustil paľbu na slovenskú cvičiacu jednotku v Kandaháre.


Na Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojakaNa Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojakaNa Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojakaNa Slovensko dnes previezli aj druhého zraneného vojaka

Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 09.08.2013
Čítanosť: 7829
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share