Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskoch


Náčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskoch

Počas uplynulého víkendu sa v areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie uskutočnilo najväčšie podujatie historických vojenských vozidiel na piesku v Európe pod názvom Slovenské piesky. Tohtoročný 5. ročník, ktorý sa konal pri príležitosti 20. výročia vzniku OS SR, navštívil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek.

S cieľom priblížiť záujemcom a priateľom vojenskej histórie rozvoj vojenskej techniky od čias minulých až po súčasnosť, bol pre návštevníkov pripravený bohatý program spojený s ukážkami vojenskej techniky a bojov. V statických a dynamických ukážkach si nadšenci vojenskej histórie a vojenských vozidiel mohli pozrieť vojenskú techniku posledných sedemdesiatich rokov. V areáli VTSÚ Záhorie boli predvedené aj dobové tábory.
Príslušníci 12. mechanizovaného práporu a ženijného práporu zo Serede verejnosti zblízka predstavili obrnené vozidlo Aligátor, odmínovací komplet Božena, T-815 VN či historické tanky T-72 a T-55 a mnohé ďalšie.

„Vítam takéto podujatia, pretože je to príležitosť priblížiť verejnosti a priaznivcom vojenskú techniku a vojenskú históriu a zároveň príslušníci OS SR si môžu precvičiť jednotlivé spôsobilosti, potrebné v prípade riešenia krízových situácií“, povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

Súbežne v tento deň sa uskutočnil aj vojenský motorkársky zraz klubu MOTOSPOJKY 2013. Stretnutie aktívnych profesionálnych vojakov a zároveň nadšencov motorizmu z celého Slovenska sa oficiálne začalo spanilou jazdou na trase Hlohovec, Trnava, Trstín, Plavecký Mikuláš. V závere vojaci na motorkách a ich priatelia navštívili Slovenské piesky na Záhorí, kde predviedli jazdu zručnosti.


Náčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskochNáčelník Generálneho štábu na Slovenských pieskoch

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: KaNGŠ - mjr. Viliam Sabovčík - Dátum: 12.08.2013
Čítanosť: 9926
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share