Preskocit navigáciu

Rekonštrukcia historických bojov v Oravskej Porube


Rekonštrukcia historických bojov v Oravskej Porube

Príslušníci 11. mechanizovaného práporu Martin (11.mpr) sa v nedeľu 18. augusta predstavili statickými a dynamickými ukážkami zo spôsobilostí a výzbroje jednotiek 11.mpr počas podujatia „Orava 1944 – Hordy útočia“ v obci Oravská Poruba.

Cieľom podujatia, zorganizovaného pri príležitosti 89. výročia Slovenského národného povstania, bolo ukázať divákom rekonštrukciu historických bojov, ktoré sa udiali počas SNP na Orave.

Príslušníci z 3. mechanizovanej roty, 11. mpr Martin, pod velením kapitána Miloša Sihelníka, v rámci dynamickej ukážky predviedli reakciu mechanizovaného družstva na kontakt s nepriateľom a jeho následnú elimináciu. Počas statických ukážok sa návštevníci podujatia mohli zoznámiť s hlavnými druhmi bojovej techniky a výzbrojou 11. mechanizovaného práporu, ako BVP-2, BRDM-2, Aligátor, mínomet vz. 98, mínomet vz. 52, OZ 9P13M, granátomet AGS-17 a ručnými zbraňami. Zároveň predstavili i taktickú výstroj a spojovacia techniku 11.mpr Martin.

Podujatie organizovala obec Oravská Poruba a Klub vojenskej histórie „ORAVA“, v spolupráci s Vojenskou kanceláriou prezidenta Slovenskej republiky a oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Prezentácia OS SR na verejnosti bola počas podujatia podporená účasťou regrutačnej skupinou z regrutačného strediska Žilina, ktorá pripravila zaujímavý program pre účastníkov podujatia a zodpovedali množstvo otázok záujemcov o službu v OS SR. Veľmi zaujímavé bolo aj vystúpenie príslušníkov Čestnej stráže prezidenta SR, ktorí predviedli majstrovskú choreografiu so zbraňami.


Rekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej PorubeRekonštrukcia historických bojov v Oravskej Porube

Autor: OS SR - kpt. Miloš Sihelník , Foto: OS SR - rtn. Slavomír Kalnický - Dátum: 19.08.2013
Čítanosť: 9614
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share