Preskocit navigáciu

Vojaci na Skalke


Vojaci na Skalke

O tom, že spoločensko-vedný seminár sa dá robiť aj netradične a pútavou formou sa v tretí septembrový deň presvedčili príslušníci trenčianskeho veliteľstva Síl výcviku a podpory OS SR. V roku 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie v rámci spoločensko vedného seminára navštívili spoločne so svojím veliteľom, plukovníkom Martinom Stoklasom najstaršie pútnické miesto na Slovensku, Skalku nad Váhom.

Okrem iného sa dozvedeli, že pozostáva z dvoch objektov: Malej a Veľkej Skalky. Kostolík a kláštor patrili do niekdajšieho opátstva sv. Benedikta na Veľkej Skale. Na mieste, kde žili v 10. a 11. stor. pustovníci Sv. Svorad a Benedikt (išlo o prvých svätých z územia Uhorska), o ktorých píše Maurova legenda, bol niekedy koncom 12. storočia postavený kostolík.

Pri tomto kostolíku založili v roku 1224 benediktínsky kláštor, podľa zakladacej listiny na mieste mučeníckej smrti sv. Benedikta. V roku 1644 prišli do Skalky jezuiti, ktorí postavili nový kláštor v blízkosti starého benediktínskeho, ktorý bol vtedy v ruinách. V roku 1717 znovu postavili vežu kostolíka sv. Ondreja (Svorada) a Benedikta a opravili múr od Váhu. Po zrušení rehole jezuitov kláštor i kostolík pomaly pustli. V súčasnosti sa tento komplex, kúsok od Trenčína, ktorý pripomína jednu etapu duchovnej histórie Slovenska postupne rekonštruuje.

Profesionálni vojaci si spoločne s duchovnými veliteľstva, katolíckym dekanom podplukovníkom Stanislavom Lipkom a evanjelickým dekanom poručíkom Mariánom Bodollóom, prezreli priestory kláštora, vrátane jaskyne a kaplnky.


Vojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na SkalkeVojaci na Skalke

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 03.09.2013
Čítanosť: 8098
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share