Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporu


Slovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporu

Slovenská jednotka okamžitej zálohy (Intermediate Regional Reserve – IRR) pre operáciu EUFOR - ALTHEA sa presunula do Bosny a Hercegoviny a 31. augusta sa pripojila k Mnohonárodnému práporu v kempe Butmir v Sarajeve. Spoločne s vojakmi ďalších krajín absolvujú v dňoch 8. - 12. septembra cvičenie OPREH 2, počas ktorého budú sledovať a hodnotiť operačnú pripravenosť mnohonárodného práporu pozorovatelia Severoatlantickej aliancie, Európskej únie a participujúcich krajín.

Presun troch slovenských vojenských kolón cez štyri európske krajiny bol sprevádzaný lokálnymi jednotkami vojenskej polície a trval dlhých osemnásť hodín. Slovenskí vojaci po príchode do kempu Butmir, ktorý je zároveň sídlom veliteľstva operácie EUFOR - ALTHEA, absolvovali dôležité poučenia zamerané hlavne na mínovú bezpečnosť, keďže v tejto povojnovej krajine je aj v súčasnosti zamínované veľké územie nebezpečnými protipechotnými mínami.

Príslušníci 3. mechanizovanej roty 12. mechanizovaného práporu, ktorí tvoria jadro slovenskej záložnej jednotky spolu s čatou logistickej podpory zo Síl výcviku a podpory sa 3. septembra zúčastnili otváracieho ceremoniálu cvičenia.

Veliteľ EUFOR generálmajor Dieter Heidecker vo svojom príhovore povedal: „Základom tohto spoločného cvičenia je zamerať sa na regionálnu bezpečnosť s hlavným cieľom integrovať záložné sily jednotlivých krajín do Mnohonárodného práporu EUFOR, spoločne vykonávať operácie na podporu mieru a zároveň školiť príslušníkov Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny.“

Cvičenie bude prebiehať v niekoľkých etapách počínajúc aktiváciou, rýchlym nasadením a integráciou dvoch ľahkých peších rôt z Rakúska a Slovenska do EUFOR štruktúry. V ďalšej fáze sa k mnohonárodnému práporu zloženého z maďarskej, tureckej, rakúskej a slovenskej roty pripojí jednotka z Bosny a Hercegoviny.

„Vnímam toto cvičenie ako jedinečnú možnosť preukázať spôsobilosti mojej jednotky v medzinárodnom prostredí EUFOR. Je pre nás veľkou výzvou s hrdosťou reprezentovať Ozbrojené sily Slovenskej republiky, pričom verím, že sa o úspešné splnenie náročných úloh, ktoré sú pred nás kladené, s vervou pobijeme tak, aby sa nás nezabudlo.“ vysvetlil veliteľ roty kapitán Peter Melník.

Od 1. septembra 2012 sa stav koaličných síl v misii EUFOR - ALTHEA znížil z 1300 vojakov na 600. Tento úbytok kompenzovali jednotlivé krajiny tým, že pre misiu poskytujú zálohy. Tie sú v pohotovosti vo svojom domácom pôsobisku a v prípade potreby by sa rýchlo presunuli do Bosny a Hercegoviny. Pre tento rok je slovenskú zálohu zabezpečuje jednotka z 12. mechanizovaného práporu z Nitry.

Medzinárodné cvičenie OPREH 2 predstavuje významný prínos v spoločnej príprave európskych krajín s cieľom zlepšiť schopnosť Bosny a Hercegoviny prispievať do mierových operácií v zahraničných misiách. Ponúka tiež možnosť pre vojakov rôznych národov efektívne spolupracovať a integrovať postupy moderných ozbrojených síl.


Slovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporuSlovenskí vojaci sa v Bosne a Hercegovine zapojili do mnohonárodného práporu

Autor: OS SR - npor. Peter Poldruhák , Foto: autor - Dátum: 05.09.2013
Čítanosť: 10882
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share