Preskocit navigáciu

"Deň" na piešťanskom letisku sa vydaril


V sobotu 7. septembra sa v priestoroch Vojenského historického múzea na piešťanskom letisku uskutočnil už 7. ročník vydarenej kultúrno-spoločenskej a športovej akcie: Deň ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi. Organizoval ju Vojenský historický ústav Bratislava a mesto Piešťany. Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek vo svojom príhovore vyzdvihol, že práve takéto akcie pomáhajú verejnosti priblížiť súčasnosť i históriu ozbrojených síl i ďalších ozbrojených zložiek.

Akciu symbolicky odštartoval výstrel z kanónovej húfnice D-30. V slnečný septembrový deň bolo pre návštevníkov pripravených množstvo sprievodných akcií, vystúpení a ukážok. Na letiskovej ploche i vo výstavných priestoroch hangáru si prezreli exponáty, pripomínajúce históriu letectva i pozemných síl po druhej svetovej vojne. Zaujalo ich vystúpenie Vojenskej hudby OS SR i zaujímavý show program príslušníkov Čestnej stráže OS SR. Odbor hipológie prezídia policajného zboru predviedol ukážku práce služobnej hipológie, zásahová jednotka policajného zboru zásah a zlanenie z vrtuľníka, hasiči ukážky svojej činnosti.

Svoju prácu a vybavenie prezentovali aj príslušníci vojenskej polície. Bludní rytieri z Beckova zasa zaujali dynamickou ukážkou historických palných zbraní z 15. storočia. Pre záujemcov boli pripravené ukážky rádiom riadených modelov leteckej techniky, ale aj streľba zo vzduchovky, airsoftových zbraní a paintbal. VHM Piešťany v spolupráci s Klubom priateľov VHM zaujalo stovky divákov aj praktickou ukážkou historickej pásovej a kolesovej techniky. Riaditeľ VHÚ plukovník Miloslav Čaplovič a jeho kolegovia už teraz premýšľajú, čím prekvapia návštevníkov na budúci rok.



Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.09.2013
Čítanosť: 8849
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share