Preskocit navigáciu

Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretnú v Budapešti


Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretnú v Budapešti

Náčelníci generálnych štábov členských krajín Severoatlantickej aliancie a partnerských krajín sa stretnú v dňoch 13. – 15. septembra 2013 v hlavnom meste Maďarska, v Budapešti, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO.

Najvyšší vojenskí predstavitelia budú v rôznych formátoch diskutovať o regionálnej bezpečnosti, perspektívach jej ďalšieho vývoja aj s ohľadom na možné väzby medzi lokálnymi, regionálnymi, a globálnymi hrozbami. V oblasti operácií budú venovať pozornosť dvom operáciám; pokračovaniu misie v Afganistane po ukončení súčasnej operácie (Post ISAF Resolute Support) a perspektíve budúcej formy operácie KFOR. Neobídu ani otázky transformácie, kde prediskutujú niektoré aspekty implementácie iniciatívy prepojených síl (Connected Forces Initiative) s dôrazom na výcvik, cvičenia (hlavne veľkého rozsahu) a možné uplatňovanie riešení v rámci iniciatívy inteligentnej obrany (Smart Defence).

V rámci hľadaní úspor pri zaručení minimálnej potrebnej funkčnosti štruktúr sa budú venovať aj otázke revízie Medzinárodného vojenského štábu a napĺňaniu záväzkov členských krajín pri obsadzovaní pozícií vo veliteľskej štruktúre NATO. Tiež budú diskutovať o otázkach zlepšenia funkčnej previazanosti práce na úrovni Vojenského výboru NATO strategických veliteľstiev.

Delegáciu Ozbrojených síl SR povedie náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek a sprevádzať ho bude generálporučík Peter Gajdoš, vojenský predstaviteľ OS SR pri Vojenskom výbore NATO.



Autor: ÚVP OS SR pri VV NATO , Foto: Ilustračné - Dátum: 12.09.2013
Čítanosť: 7693
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share