Preskocit navigáciu

Generáli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z Cypru


Generáli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z Cypru

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generálporučík Peter Vojtek spolu s náčelníkom Generálneho štábu Obranných síl Maďarska generálom Tiborom Benköm, v stredu 2. októbra 2013 v maďarskom Székesféhérvari, medailami ocenili príslušníkov slovenských OS SR a maďarských Obranných síl, vracajúcich sa z mierovej misie UNFICYP.

Účastníkov slávnostného nástupu, ktorý sa konal pri príležitosti spoločného privítania profesionálnych vojakov po návrate z misie UNFICYP Cyprus (SLOVCON a HUNCON), privítal štátny tajomník Ministerstva obrany Maďarska Tamáš Vargha. Na slávnosti sa spolu s maďarskými príslušníkmi Obranných síl zúčastnilo dvadsať dva slovenských profesionálov.

„Slovensko ako vedúca krajina v Sektore 4 v operácii OSN od februára 2005 aktívne spolupracuje s jednotkou Obranných síl Maďarskej republiky. Vojaci našich krajín dbajú na dodržiavanie prímeria, prispievajú k obnove a udržiavaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávajú rôzne humanitárne úlohy. Naši vojaci na Cypre každodenne od seba závisia a úzko medzi sebou spolupracujú. Súhra a zladenosť slovenského a maďarského kontingentu sú pre obyvateľov Cypru najlepším príkladom priateľstva susedných národov“, povedal náčelník GŠ Vojtek vo svojom príhovore.

Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia v misii od roku 2001. Doposiaľ sa v mierovej misii UNFICYP na Cypre vystriedalo celkom 2 421 príslušníkov OS SR, z toho 100 žien.
Hlavnou úlohou mierovej misie je udržať „status quo“ na čiarach zastavenia paľby (v tzv. nárazníkových zónach) a zabrániť tým obnoveniu ozbrojeného konfliktu medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou podporovanou tureckými ozbrojenými silami.


Generáli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z CypruGeneráli Vojtek a Benkö udelili medaily vojakom vracajúcim sa z Cypru

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: OS Maďarska - kpt. Viktor Cseh-Szakál - Dátum: 04.10.2013
Čítanosť: 8224
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share