Preskocit navigáciu

Generálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v Litve


Generálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v Litve
Na základe pozvania náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Litvy sa v dňoch 17. - 18. októbra  v litovskom Vilniuse uskutočnilo výjazdové zasadanie Vojenského výboru Európskej únie (EUMC) vo formáte vojenských predstaviteľov členských krajín EÚ. Delegáciu Slovenskej republiky viedol vedúci Úradu vojenského predstaviteľa v NATO a EÚ generálmajor Miroslav Kocian.

Rokovanie EUMC začalo 17. októbra za účasti ministra obrany Litvy Juozasa Olekasa. V rámci programu vystúpil profesor Kestutis Girnius s prednáškou o energetickej bezpečnosti, na ktorú nadviazala prezentácia riaditeľa Centra výnimočnosti pre energetickú bezpečnosť (ENSEC COE) plukovníka Romualdasa Petkevičiusa, ktorá bola zameraná na jej praktické aspekty. V neformálnej časti rokovania sa diskutovalo o možných príspevkoch členských krajín EÚ do agendy Európskej rady 2013, ktorá sa uskutoční v decembri tohto roku.

Nasledujúci deň bol venovaný ukážke výcviku, výzbroje a výstroja jednotiek Ozbrojených síl Litvy vo výcvikovom priestore Rukla. Po presune do mesta Karmélava sa vojenskí predstavitelia oboznámili s projektom Baltickej siete vzdušného prieskumu BALTNET (Baltic Air Surveillance Network) a navštívili jeho riadiace centrum (Control and Reporting Centre).

Generálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v LitveGenerálmajor Kocian na výjazdovom zasadaní Vojenského výboru EÚ v Litve

Autor: ÚVP SR v NATO a EÚ , Foto: www.kam.lt - Dátum: 22.10.2013
Čítanosť: 7997
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share