Preskocit navigáciu

Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule


Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule

V prvý novembrový deň navštívil príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia pôsobiacich na veliteľstve špeciálnych síl Task Force - 10 v kempe Vose v Kábule Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre Afganistan a šéf Asistenčnej misie Spojených národov v Afganistane (UNAMA - United Nations Assistance Mission in Afghanistan) Ján Kubiš. Vojaci pre hosťa pripravili streľby z ručných zbraní Glock-17 a HK-416.

 Kubišovej návšteve na základni predchádzalo podujatie s názvom „Priateľské stretnutie Slovákov a Čechov pôsobiacich v Afganistane“, organizované jeho úradom UNAMA pri príležitosti 95. výročia založenia Československej republiky. Stretnutia sa zúčastnil aj veľvyslanec Českej republiky v Afganistane Miroslav Kosek, slovenskí a českí vojaci a policajti, kontraktori a pracovníci neziskových organizácií pôsobiacich v afganskej provincii Kábul. V krátkom neformálnom rozhovore s vojakmi Ján Kubiš zdôraznil prínos takýchto stretnutí a prisľúbil, že podobné podujatia budú pod jeho záštitou organizované naďalej. Priateľské stretnutie bolo zároveň príležitosťou pre prvé stretnutie všetkých vojakov Ozbrojených síl SR pôsobiacich na rôznych základniach priamo v Kábule.

 Účelom jednotiek ISAF SOF, do štruktúr ktorých patria aj traja príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia pôsobiaci v medzinárodnom veliteľstve špeciálnych síl CSOTF-10 (Combined Special Operations Task Force), je budovanie trvalých taktických a operačných schopností afganskej špeciálnej polície (PRC) a určených špecializovaných bezpečnostných prvkov v súlade s afganskými právnymi normami a s poslaním neutralizovať siete povstalcov, chrániť obyvateľstvo a nastaviť podmienky pre odovzdanie zodpovednosti do rúk afganským partnerom.

 Provinčný zásahový tím (PRC - Provincial Response Company) je jednotka so špecifickou organizačnou štruktúrou, špeciálne trénovaná a vybavená na vykonávanie špeciálnych policajných operácií v priestore provincie a je operačne podriadená PCoP (Provincial Chief of Police – veliteľ provinčnej polície). PRC okrem špeciálnych úloh plní aj úlohu QRF (Quick Reaction Forces – Sily okamžitej reakcie) v priestoroch provincie, kde nie je schopná riešiť vzniknuté situácie miestna polícia.


Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule I.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule I.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule I.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule I.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule II.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule II.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule II.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule II.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule III.Osobitný predstaviteľ Kubiš navštívil špeciálov v Kábule III.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - Dátum: 08.11.2013
Čítanosť: 32404
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share