Preskocit navigáciu

Štátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v Bratislave


Štátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v Bratislave

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec a prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR genpor. Peter Gajdoš si uctili Svetový deň vojnových veteránov pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave. Na spomienke sa zúčastnili aj poslední dvaja na Slovensku žijúci vojnoví veteráni západného frontu Milan Píka a Štefan Miklánek, vdovy po veteránoch či ich rodiny. „Hovoríme o počtoch obetí, utrpení civilného obyvateľstva i vojakov, škodách, ktoré vojny napáchali.. Či sú ľudia nútení žiť uprostred vojnového konfliktu, alebo im bolo dopriate žiť v mieri, život sa skladá z individuálnych príbehov ľudí. Príbehy a osudy sú rôzne, ale odkaz bojovníkov za mier zostáva rovnaký. Je to predovšetkým úcta k životu a slobode,“ uviedol štátny tajomník Miloš Koterec.

Deň vojnových veteránov, známy aj ako Deň červených makov, si pripomíname každý rok 11. novembra. V tento deň v roku 1918 podpísaním prímeria vo francúzskom meste Compiégne skončila 1. svetová vojna. Na tvrdé boje vo Francúzsku si najviac spomína aj vojnový veterán Štefan Miklánek. Ako sám povedal „dali nám na starosť pevnosť pri Dunkerque. Tam sme Nemcov držali v šachu.“ Za účasť v národnom boji za oslobodenie počas 2. svetovej vojny mu štátny tajomník MO SR odovzdal dekrét o povýšení do vojenskej hodnosti nadporučíka vo výslužbe.

Štefan Miklánek odišiel zo Slovenska už v roku 1939. Rozhodol sa totiž bojovať proti Nemecku a nie s ním. Balkánskou cestou sa dostal do Libanonu. Po ceste mu v Rumunsku pomáhal vojenský vyslanec pre Balkán Heliodor Píka, ktorý pôsobil v Bukurešti. Z Bejrútu sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi dostal loďou do Francúzska, kde bola nasadená československá divízia do bojov na Marne a Loire. Po podpísaní francúzsko-nemeckého prímeria sa brigáda presunula do Veľkej Británie. Tu prešiel výcvikom, stal sa spojárom a neskôr ho prevelili k tankistom. Ako zástupca veliteľa tanku a rádiotelegrafista sa v roku 1944 zúčastnil vylodenia spojencov v Normandii pod velením veliteľa pozemných operácií generála B.L. Montgomeryho.
Štefan Miklánek je držiteľom viacerých vyznamenaní. V roku 2004 pri príležitosti 60. výročia vylodenia v Normandii mu francúzsky prezident Jacques Chirac udelil najvyššie francúzske vyznamenanie - Rytier Francúzskeho Radu Čestnej Légie, a prezident Ivan Gašparovič ho ocenil Medailou prezidenta SR. Od prezidenta Francoisa Mitterranda dostal Francúzsky Rytiersky Rad za bojové zásluhy.

Ako spomienku na tých, ktorí bojovali, ale aj padli vo všetkých vojnových konfliktoch 20. storočia, budú 11. novembra vojaci v uliciach Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc rozdávať kvety červených makov – symbol tohto sviatku.


Štátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v BratislaveŠtátny tajomník Miloš Koterec si uctil Svetový deň vojnových veteránov v Bratislave

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 10.11.2013
Čítanosť: 8089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share