Preskocit navigáciu

M.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkach


M.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkach

Pyrotechnici z rezortov obrany a vnútra dnes po prvýkrát spoločne cvičili na bratislavskom letisku. Vojenskí špecialisti z Národného centra EOD v Novákoch a príslušníci z Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru SR nacvičovali reálny zásah vo vládnom špeciáli, kde bol umiestnený podozrivý materiál. Prácu pyrotechnikov si pozrel minister obrany SR Martin Glváč.

„Som veľmi rád, že pyrotechnici z oboch rezortov si môžu vyskúšať takýto zásah v reálnych podmienkach a vymeniť si svoje skúsenosti. Zároveň by som rád vyzdvihol prácu našich EOD špecialistov, ktorí svojim pôsobením v operácii ISAF v Afganistane zachránili nespočetné množstvo životov,“ uviedol šéf rezortu obrany. Ako ďalej pripomenul aj tato je spôsob akým vláda z časti napĺňa programové vyhlásenie vlády v boji proti terorizmu a zabezpečenie domáceho krízového manažmentu.

Cvičenie pyrotechnikov na bratislavskom letisku prebieha od 11. do 15. novembra. „Našou snahou je zladiť operačné postupy používané pri odstraňovaní výbušných prostriedkov uložených v lietadle,“ vysvetlil EOD špecialista kapitán Peter Eliaš.

Podľa policajného pyrotechnika nadporučíka Štefana Jankoviča sa podobné zásahy, ako v tomto týždni pyrotechnici cvičia, vykonávajú dosť často. Mesačne ide o niekoľko prípadov, kedy je potrebné preveriť, či napríklad zabudnutá batožina neobsahuje podozrivý materiál. Zároveň potvrdil, že technická výbava vojakov je v tomto smere o niečo lepšia. „Zasahujú v Afganistane, a preto majú aj väčšiu techniku a výzbroj. Naša technika je naopak menšia, pretože náš robote vie vojsť do lietadla a aj pod sedadlá,“ vysvetlil.

Ako ďalej uviedol EOD špecialista major Roland Bartakovics, ktorý pôsobil v Afganistane, slovenskí EOD špecialisti zrealizovali od roku 2010 viac ako 150 zásahov. „Stretávajú sa s rôznymi výbušnými prostriedkami, jednak s pozostatkami vojny, čo je rôzna munícia ponechaná v priestore alebo v budovách, ale pre nás predstavujú predovšetkým improvizované výbušné prostriedky,“ vysvetlil.


M.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkachM.Glváč: Som rád, že vojenskí a policajní pyrotechnici si spoločne vyskúšali zásah v reálnych podmienkach

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 14.11.2013
Čítanosť: 7081
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share