Preskocit navigáciu

Noví vojaci strieľajú v Lešti


Noví vojaci strieľajú v Lešti
Priestory pechotnej strelnice Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť v týchto dňoch patria novým vojakom – čakateľom, ktorí 14. októbra nastúpili do základného výcviku v martinskom prápore výcviku. Veliteľ roty základného výcviku kapitán Adrián Korobanič pripomína, že zo 108 čakateľov, ktorí do výcviku nastúpili ich v týchto dňoch v ňom pokračuje 102 (vrátane 8 žien).

„V súčasnosti sa nachádzajú v druhej fáze svojho výcviku - strelec. Z môjho pohľadu je práve ona asi najdôležitejšia. Veď v nej získavajú praktické skúsenosti v práci so zbraňou, ktoré neskôr využijú v taktickej príprave, čo je tretia fáza ich výcviku,“ približuje ich prípravu veliteľ roty. Tento jesenný beh prípravy nových vojenských profesionálov podľa neho znepríjemňuje aj počasie. Na Lešti sa strieda chlad, vietor, a dážď. To všetko kladie zvýšené nároky na fyzickú a psychickú pripravenosť mladých mužov a žien.

V prekonávaní prekážok pri zoznamovaní sa so svojou zbraňou a plnením jednotlivých streleckých úloh im pomáhajú skúsení inštruktori. Medzi nich patrí aj rotmajster Stanislav Karaffa, ktorý dosahuje so svojimi zverencami veľmi dobré výsledky. Viedol ich pri nástrele zbrane a potom už čakatelia strieľali na jednotlivé ciele na vzdialenosti 100, 150 a 200 metrov z rôznych polôh.

S uspokojením konštatuje, že na vojakoch vidieť, že každý deň na Lešti sa v streleckej príprave postupne zlepšujú. Príprava budúcich profesionálnych vojakov sa v martinskom prápore výcviku uskutočňuje na základe novelizovaných programov základného vojenského výcviku, do ktorých boli zapracované poznatky a skúsenosti získané počas doterajšieho výcviku, ako aj nové požiadavky zo strany ozbrojených síl. Čakatelia absolvujú výcvik zameraný na zvládnutie základných vojenských zručností. Okrem domácej výcvikovej základne práporu výcviku v Martine a v Sučanoch ich poriadne preverí najmä Lešť. A záverečnou čerešničkou ich prípravy je cvičenie na posádkovom cvičisku Sučany.

Po úspešnom absolvovaní celého základného vojenského výcviku budú noví profesionálni vojaci 13. decembra v Martine slávnostne vyradení. Následne na nich čakajú prvé funkcie vo vojenských útvaroch v ich kariére.

Noví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v LeštiNoví vojaci strieľajú v Lešti

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 22.11.2013
Čítanosť: 10767
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share