Preskocit navigáciu

Príslušníci ZaSKIS sa zúčastnili medzinárodného cvičenia Cyber Coalition 2013


Príslušníci  ZaSKIS sa zúčastnili medzinárodného cvičenia Cyber Coalition 2013

V dňoch 26. -  29.11.2013 sa príslušníci ZaSKIS zúčastnili medzinárodného cvičenia kybernetickej ochrany NATO pod názvom Cyber Coalition 2013. Úlohou cvičenia pre rok 2013 bolo najmä precvičenie spoločného formátu pri riešení incidentov a pri zdieľaní informácii NATO, členských krajín NATO a spolupráce medzi účastníkmi cvičenia.

Súčasťou prípravy bolo intenzívne sústredenie príslušníkov ZaSKIS, počas ktorého si zúčastnení overovali funkčnosť, použiteľnosť, metódy forenzných a detekčných nástrojov na odhalenie praktík útočníkov.

Námetom cvičenia bola infiltrácia malvéru do simulovanej infraštruktúry, ktorý sa šíril mailovou komunikáciou, kde bol následne nevedome spustený používateľom na pracovnej stanici. Úlohou malvéru bolo neautorizovane získať prístupové heslá, e-mailové účty a používateľské súbory. Cvičiaci mali za úlohu lokalizovať a identifikovať škodlivý malvér na pracovnej stanici, odhaliť jeho schopnosť komunikovať s riadiacim serverom a následne zamedziť v komunikácii škodlivého kódu. Časťou odhalenia malvéru bola vykonaná forenzná analýza pamäťových medií a podrobná analýza sieťovej prevádzky.

Cvičenie Cyber Coalition 2013 prebiehalo v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom, CSIRT.SK, NATO NCIRC TC a LEGAL tímom pri odhaľovaní a zneškodňovaní pôvodcu infiltrácie.

Počas cvičenia si príslušníci ZaSKIS reálne overili svoje schopnosti, získali nové poznatky a skúsenosti z oblasti kybernetickej ochrany.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3

Autor: rtm.Tomáš Balco - Dátum: 02.12.2013
Čítanosť: 6123
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share