Preskocit navigáciu

Posledná rozlúčka s kapitánom Edmundom Makovníkom


Posledná rozlúčka s kapitánom Edmundom Makovníkom

Smútočným obradom s plnými vojenskými poctami sa dnes popoludní v Košiciach rozlúčila rodina, rezort obrany a verejnosť s Edmundom Makovníkom, ktorý zomrel 27. decembra 2013 počas teroristického útoku v Afganistane.

„Druhý polrok roku 2013 nebol pre Ozbrojené sily SR štastným. Práve naopak. Počas teroristických útokov sme prišli v Afganistane o troch skvelých vojakov. Naposledy vo vianočnom období, 27. decembra 2013. Ťažko sa mi hľadajú slová, ktorými by som chcel povedať, že či už ministerstvo, alebo ozbrojené sily, chceme urobiť maximum pre to, aby sme zmiernili vašu bolesť,“ uviedol počas poslednej rozlúčky minister obrany SR Martin Glváč.

Ako ďalej zdôraznil, rezort obrany je pripravený byť v plnej miere nápomocný pozostalým. „Zároveň vám môžem dať slovo z tohto miesta, aj v mene náčelníka generálneho štábu, že ozbrojené sily na prácu Edmunda a jeho spolubojovníkov nikdy nezabudnú. Edmund, česť tvojej pamiatke,“ povedal šéf rezortu obrany.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Peter Vojtek dnes počas poslednej rozlúčky prečítal rozkaz ministra obrany o povýšení Edmunda Makovníka in memoriam do hodnosti kapitán.

S kapitánom Edmundom Makovníkom sa za rodinu rozlúčil plukovník v.v. Miroslav Grega a za kolegov príslušník 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. „Je ťažké čo i len pomyslieť a nie ešte rozprávať o tom, ako veľmi nám budeš chýbať,“ povedal počas poslednej rozlúčky Edmundov kolega.

Počas obradu bola rakva, zahalená štátnou vlajkou Slovenskej republiky, vynesená pred dom smútku, kde zaznela štátna hymna a na počesť kapitána Edmunda Makovníka boli vypálené salvy. Vlajku Slovenskej republiky odovzal genpor. Peter Vojtek Edmundovej manželke so slovami: „Odovzdávam vám vlajku Slovenskej republiky s vďakou a úctou.“ Po smútočných obradoch nad miestom poslednej rozlučky symbolicky preletel vrtuľník Mi-17.

Na poslednej rozlúčke sa zúčastnil aj hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR, prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.


Posledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom MakovníkomPosledná rozlúčka s kapitánom Edmundom Makovníkom

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 02.01.2014
Čítanosť: 7276
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share