Preskocit navigáciu

Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine


Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine

Príslušníci Slovenského kontingentu, pôsobiaceho v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, sa už tradične zúčastnili januárového plávania v meste Višegrad na rieke Drina, pri príležitosti oslavy svätého Jovana (19. január). Sviatkom svätého Jovana si pravoslávni veriaci pripomínajú pokrstenie Ježiša Krista na rieke Jordan Jánom Krstiteľom.
Tohtoročného plávania na rieke Drina sa zúčastnilo celkovo 26 plávajúcich, čo bola zatiaľ najpočetnejšia účasť v štvorročnej histórii tohto podujatia. K prekonaniu minuloročného počtu účastníkov prispela i účasť 8 príslušníkov EUFOR z LOT domov Višegrad, Novo Sarajevo, Foča, národného podporného prvku (NSE) zo SARAJEVA a jedného príslušníka Poľskej vojenskej polície. Plávania sa zúčastnila i jedna žena, ktorá po džentlmenskej dohode všetkých zúčastnených tento pretek aj vyhrala. Zúčastnení plávajúci si zmerali svoje sily na vzdialenosť 33 metrov v 5 stupňovej Drinskej vode, pri 11 stupňovej teplote vzduchu. Týmto činom Slovenskí vojaci potvrdili svoju vysokú fyzickú zdatnosť a psychickú odolnosť, a takisto prejavili záujem o miestne zvyky a tradície.
Pred začatím podujatia si zúčastnení vojaci uctili svojich kolegov z operácie KFOR v Kosove, ktorí v tento deň pred 8 rokmi zahynuli pri najväčšej leteckej havárii vojenského dopravného lietadla AN -24 pri obci Hejce na severovýchode Maďarska.
Primátor mesta Višegrad Slavisa MISKOVIC prejavil veliteľovi LCC pplk. Renému HÁZOVI poďakovanie a potešenie z účasti prítomných vojakov jednotiek EUFOR. Prítomnosť Slovenských vojakov na verejných podujatiach prispieva k pozitívnemu reprezentovaniu jednotiek EUFOR pôsobiacich v Bosne a Hercegovine a zároveň i Ozbrojené sily Slovenskej republiky.


Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine1Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine1Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine1Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine1Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine2Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine2Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine2Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine2Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine3Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine3Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine3Slovenské ľadové medvede v Bosne a Hercegovine3

Autor: npor. František Bango , Foto: npor. František Bango, kpt. Bibiana Pálešová - Dátum: 20.01.2014
Čítanosť: 8761
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share