Preskocit navigáciu

Slovensko - Poľská výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA


Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA

Tretí januárový týždeň sa niesol v znamení 7 dňového výmenného programu medzi poľskými a slovenskými vojakmi z liason observation tímov (LOT) Doboj a Višegrad. Počas siedmych dní sa dvaja slovenskí a dvaja poľskí vojaci stali plnohodnotnými členmi hosťujúcich LOT domov v priestore Doboj a Višegrad.
Veliteľ LOT domu nadporučík Miroslav Oravec privítal príslušníkov Poľského LOT domu kapitána Grzegorza Korzeńa (OF-2) a chorozyho Mareka Majchrzana (OR-9) vo Višegrade. Počas nasledujúcich siedmych dní členovia poľského LOT tímu boli oboznámení s operačným priestorom zodpovednosti, ktorý tvorí 10 Municipalít (okresov) o celkovej rozlohe 4000 km2. Ďalším zámerom bolo objasniť systém činnosti tímov pri plnení štandardných operačných úloh, pričom si mohli porovnať jednotlivé postupy a činnosti. Následne príslušníci LOT domu Doboj vykonávali mítingy a patroly spoločne s členmi LOT domu Višegrad.
Počas vykonávanej patroly boli nadporučík František Bango, rotmajster Igor Hromadka a chorozy Marek Majchrzan (PL) svedkami dopravnej nehody, pri ktorej neváhali poskytnúť pomocnú ruku dopravnej polici a mladému páru. Vodič osobného motorového vozidla dostal na kamenistom podklade šmyk, pričom vozidlo zostalo čiastočne uviaznuté mimo vozovku, a tak tvorilo prekážku v cestnej premávke na hlavnom ťahu Sarajevo - Belehrad. Po uzatvorení hlavnej cesty dopravnou políciou bolo vozidlo vyprostené do 10 minút použitím technického vybavenia služobného motorového vozidla. Dopravná polícia a mladý pár sa LOT tímu poďakovali za profesionálnu pomoc a za zabezpečenie bezpečného sprejazdnenia hlavného ťahu Sarajevo - Belehrad.
Cieľom výmenného programu bolo upevniť vzájomnú medzinárodnú spoluprácu LOT domov pri plnení operačných úloh, a tak prehĺbiť vzájomné skúsenosti, ktoré prispejú k zefektívneniu práce LOT tímov v operácii EUFOR ALTHEA. Počas mítingov a patrol si mohli príslušníci oboch LOT domov odpozorovať jednotlivé postupy a zhodnotiť kladné, prípadne záporné stránky ich činností.


Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA1Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA1Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA1Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA1Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA2Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA2Slovensko - Poľská  výmena skúseností v operácii EUFOR ALTHEA2

Autor: npor. František Bango , Foto: npor. František Bango - Dátum: 21.01.2014
Čítanosť: 9616
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share