Preskocit navigáciu

Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli v centrále NATO


Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli v centrále NATO

 Náčelníci generálnych štábov/štábov obrany členských krajín NATO a partnerských krajín sa stretli v dňoch 22. – 23. januára 2014 v centrále NATO v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO.
Najvyšší vojenskí predstavitelia v rôznych formátoch diskutovali o otázkach súčasných operácií pod vedením NATO; ISAF a KFOR, pripravovanom samite NATO, otázkach transformácie NATO a spolupráce s partnerskými krajinami.
V operácii ISAF venovali pozornosť otázkam jej súčasného stavu a vytvoreniu vhodných predpokladov pre pokračovanie angažovania NATO v Afganistane v rámci novej misiu po roku 2014. V operácii KFOR venovali pozornosť predpokladom a podmienkam pre identifikovanie možností jej ďalšieho smerovania.
V nadväznosti na pripravovaný samit NATO na jeseň v roku 2014 diskutovali možné vojenské oblasti, ktoré budú vyžadovať bližšiu pozornosť politických lídrov.
V oblasti transformácie upriamili svoje rokovanie na cvičenia vo vzťahu k implementácii iniciatívy prepojených síl (Connected Forces Initiative – CFI), na vývoj v implementácii Smart Defence a na potenciálne nové koncepcie, ktoré by mohli podporiť transformáciu NATO aby táto bola pripravená a schopná čeliť potenciálnym výzvam budúcnosti.
V oblasti spolupráce s partnerskými krajinami rokovali s Ruskom o úrovni súčasnej vojenskej spolupráce a tiež stanovili rozsah vojenskej spolupráce pre rok 2014. V rámci hľadania možností posilnenia dialógu s krajinami Stredomorského dialógu sa venovali otázkam rozsahu súčasných nástrojov spolupráce a pomoci. Koncept operačných spôsobilostí (Operational Capability Concept) ocenili ako hlavný nástroj na budovanie interoperability s partnermi.
Delegáciu za OS SR viedol generálmajor Ing. Miroslav KOCIAN, vojenský predstaviteľ OS SR pri Vojenskom výbore NATO.



Autor: ÚVP Brusel , Foto: ÚVP Brusel - Dátum: 23.01.2014
Čítanosť: 7005
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share