Preskocit navigáciu

Pred odchodom na Cyprus


Pred odchodom na Cyprus

V priestoroch cvičiska Kolíňanský vrch neďaleko Nitry prebieha v súčasnosti taktické cvičenie príslušníkov marcovej rotácie slovenského kontingentu mierových síl UNFICYP na Cypre. Zástupca nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády podplukovník Jozef Paňko, ktorý riadi prípravu pripomína, že úlohou cvičenia je okrem iného preveriť spôsobilosť vojakov na plnenie úloh, vyplývajúcich z mandátu mierovej misie OSN na Cypre.
„Preverovaní sú príslušníci štábu z ich funkčných povinností, príslušníci strážnej roty z riešenia rôznych incidentov, podávaní hlásení. Teda z úloh, ktoré reálne plnia v priestore operácie na Cypre. Ženisti sú zasa preverovaní z plnenia ich odborných úloh. Najdôležitejšou časťou taktického cvičenia je jeho druhá fáza, ktorá je praktickým preverením spôsobilostí. Ich plnenie úloh preveruje nezávislá kontrola, určená veliteľom vzdušných síl. Sú v nej príslušníci, ktorí majú skúsenosť z pôsobenia v misii UNFICYP, preto môžu najlepšie zhodnotiť stav vycvičenosti a pripravenosti vojakov,“ konštatuje podplukovník Paňko, ktorý bol od septembra 2011 rok veliteľom slovenského kontingentu na Cypre.
Po ukončení cvičenia bude nasledovať výber tých najlepších. Na cvičení je 107 vojenských profesionálov (z toho 7 žien) z celých ozbrojených síl. Zhruba polovicu tvoria príslušníci vzdušných síl. No na Cyprus v polovici marca odíde len 85 najlepších.
Major Jaroslav Bitala z veliteľstva vzdušných síl je na taktickom cvičení veliteľom skupiny rozohry a vyhodnotenia. Pripomína, že cieľom taktického cvičenia je nielen preveriť všetko, čo sa vojaci naučili v príprave na misiu, ale aj doplniť ich poznatky o aktuálne, ktoré im poskytujú ľudia, ktorí sa vrátili z misie UNFICYP. Preto aj incidenty sú zamerané najmä na problematiku patrolovania v nárazníkovej zóne a na všetko, s čím sa reálne môžu počas tejto svojej činnosti stretnúť.
Časť vojakov, podobne ako čatár Vladimír Komár z Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť už má za sebou skúsenosť z pôsobenia na Cypre. Väčšinu ale ešte len čaká. V operácii UNFICYP pôsobia Ozbrojené sily Slovenskej republiky vo velení jedného z troch sektorov od mája 2001 (doteraz sa v misii vystriedalo takmer 2 500 slovenských vojakov). Podľa mandátu OSN je ich počet 159. Hlavnou úlohou mierovej misie UNFICYP je dohľad nad dodržiavaním staus qou opozičnými silami na čiarach zastavenia paľby, ktoré tvoria hranice nárazníkového pásma.


Pred odchodom na Cyprus 1Pred odchodom na Cyprus 1Pred odchodom na Cyprus 1Pred odchodom na Cyprus 1Pred odchodom na Cyprus 2Pred odchodom na Cyprus 2Pred odchodom na Cyprus 2Pred odchodom na Cyprus 2Pred odchodom na Cyprus 3Pred odchodom na Cyprus 3Pred odchodom na Cyprus 3Pred odchodom na Cyprus 3Pred odchodom na Cyprus 4Pred odchodom na Cyprus 4Pred odchodom na Cyprus 4Pred odchodom na Cyprus 4Pred odchodom na Cyprus 5Pred odchodom na Cyprus 5Pred odchodom na Cyprus 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 29.01.2014
Čítanosť: 8089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share