Preskocit navigáciu

Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD


Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD

V trenčianskom Medzinárodnom centre výnimočnosti pre oblasť EOD ( NATO EOD CoE) sa uskutočnila 30. januára zmena na poste jeho riaditeľa. Udiala sa za účasti Náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka, jeho prvého zástupcu generálporučíka Petra Gajdoša, veliteľa pozemných síl brigádneho generála Ondřeja Novosada a veliteľa Síl výcviku a podpory plukovníka Martina Stoklasu.
Generálporučík Vojtek ocenil význam Centra i prácu jeho doterajšieho riaditeľa plukovníka Jaroslava Bieleného. Zdôraznil, že prispel k dobudovaniu inštitúcie a zvýšeniu jej prestíže doma i v zahraničí. Príslušníci trenčianskeho Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD sa od svojej akreditácie v apríli 2011 podieľali na odbornej príprave a školení štábnych dôstojníkov EOD a odborníkov v tejto oblasti nielen z členských krajín NATO, ale napríklad aj z Iraku.
Poslaním Centra EOD CoE, ktoré je jedinou inštitúciou NATO na území Slovenska je okrem iného podporovať transformáciu a operačné úsilie NATO v oblasti EOD, poskytovať odborné znalosti a podporu pri vypracovávaní taktiky, metód a postupov na likvidáciu výbušnín. Špecializujú sa na výcvik špecialistov Aliancie a partnerských krajín v odstraňovaní nevybuchnutej munície a výbušných systémov. Od certifikácie Centra vyškolili už takmer štyri stovky odborníkov z 24 krajín NATO a Partnerstva za mier. V súčasnosti v centre pôsobia okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl aj ich kolegovia z Poľska, Maďarska, Rumunska a Českej republiky.
Novým riaditeľom Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD ( NATO EOD CoE) sa stal doterajší veliteľ seredského ženijného práporu podplukovník Ľubomír Mrváň, ktorého generálporučík Vojtek povýšil do hodnosti plukovníka. Plukovník Mrváň má skúsenosti aj z pôsobenia z medzinárodného prostredia: z misie UNTAES na území bývalej Juhoslávie, z veliteľstva SFOR v Sarajeve i z operácie Iracká sloboda.


Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 1Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 1Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 1Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 1Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 2Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 2Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 2Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 2Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 3Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 3Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 3Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 3Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 4Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 4Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 4Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 4Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 5Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 5Výmena riaditeľa Medzinárodného centra výnimočnosti pre oblasť EOD 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 30.01.2014
Čítanosť: 8525
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share