Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove


Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove

Priestory Medzinárodného kurzu pre štábnych dôstojníkov ISOC ( International Staff Officers´ Course) v Akadémii OS SR v Liptovskom Mikuláši patria v tomto a budúcom týždni aj kurzom, určeným pre vojenských policajtov. Podľa Riaditeľa centra vzdelávania AOS plukovníka Róberta Totkoviča kurzy organizujú na vyžiadanie vojenskej polície.
Inštruktori ISOC kapitáni Martin Chovanec a René Hečko objasňujú, že kurz je prispôsobený, ba doslova šitý na požiadavky vojenskej polície. Konkrétne práci v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO, ktorý pôsobí pod poľským velením a jeho členmi sú aj vojenskí policajti z Českej republiky, Slovenska a Chorvátska. „Aby vedeli s čím sa v rámci štábu mnohonárodného práporu, alebo cvičení môžu stretnúť vo svojej činnosti. Prvý týždeň sa kurzu zúčastňujú vojenskí policajti z Poľska, Českej republiky a Slovenska. Na budúci týždeň sa ďalšieho kurzu zúčastnia aj ich kolegovia z Chorvátska,“ pripomína kapitán Chovanec.
Celkovo v oboch kurzoch v Liptovskom Mikuláši pripravia 16 vojenských policajtov z Poľska, 15 zo Slovenska, 11 z Českej republiky a 8 z Chorvátska. Obsah a priebeh kurzu si pochvaľuje nielen kapitán Jozef Boleček z trenčianskeho riaditeľstva Vojenskej polície, ale aj nadporučík Ondřej Mlýnek z Hlavného veliteľstva VP v Prahe či poľský poručík Tomasz Drove.
ISOC v Liptovskom Mikuláši poskytuje vo svojich kurzoch predovšetkým štábny výcvik pre dôstojníkov v anglickom jazyku. Jeho absolvovanie im potom umožňuje zúčastňovať sa plánovania a vedenia vojenských činností v širokom spektre konfliktov v rámci mnohonárodného prostredia. Na Liptove uskutočňujú tri 11-týždňové kurzy v priebehu roka.
Prvý kurz v januári, následne v apríli a posledný kurz v septembri. V každom z nich je 20 študentov (v hodnostiach nadporučík, kapitán a major, ktorí pôsobia na stupni rota a prápor) z členských krajín NATO či Partnerstva za mier. Získajú teoretickú znalosť organizačnej štruktúry na taktickej úrovni velenia, základných princípov plánovania operácií v úplnom operačnom spektre, ako aj schopnosť prakticky vykonávať štábne procedúry používané v medzinárodnom prostredí pre rozličné vojenské operácie pod velením NATO. Rovnako aj návod, ako využívať poznatky získané vo vojenskom rozhodovacom procese podľa štandardov NATO. Celkovo doposiaľ absolvovalo kurzy ISOC 212 študentov z 19 krajín. Pre potreby OS SR pripravili trojtýždňový kurz, určený štábnym dôstojníkom na stupni prápor a brigáda.


Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 1Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 1Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 1Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 1Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 2Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 2Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 2Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 2Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 3Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 3Vojenskí policajti štyroch armád sa pripravujú na Liptove 3

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 13.02.2014
Čítanosť: 7602
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share