Preskocit navigáciu

Slovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obed


Slovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obed

Na predsunutú koaličnú základňu FOB Apache (Forward operating base) v provincii Zábul v Afganistane, na ktorej sa nachádza aj slovenský poradenský tím SFAT (Security force advisory team), pozval veliteľ jednotky podplukovník Štefan Acsai veliteľa afgánskeho práporu MSF (Mobile strike force – prápor rýchlej reakcie) spolu s jeho skupinou na pracovný obed.
Stretnutie kľúčového personálu oboch jednotiek (KLE - Key leaders engagement) zorganizoval veliteľ poradenského tímu z dôvodu prerokovania výcvikového plánu Kandaku (Kandak – prápor afgánskej armády) a predstavenia slovenských poradcov. Na úvod veliteľ Acsai privítal hostí na koaličnej základni a podaroval im bulletin, v ktorom si v jazyku Dari mohli prečítať základné informácie o Slovenskej republike, meste Nitra a o 12. mechanizovanom prápore, z ktorého je väčšia časť poradenskej jednotky. S veliteľom 4. Kandaku sa počas obeda dohodli na oblastiach výcviku, na ktoré sa má poradenský tím zamerať. Afgánsky prápor sa potrebuje zdokonaliť v oblasti C-IED (Counter Improvised Explosive Devices – boj proti improvizovaným výbušným prostriedkom), v oblasti zdravotnej prípravy, palebnej podpory a logistického zabezpečenia. V najbližšej dobe začnú poradcovia základný kurz C-IED a práce s mínohľadačkou a kurz odstreľovačov.
„Chcem poďakovať naším afgánskym kolegom, že prijali moju žiadosť o stretnutie na koaličnej základni. Verím, že tak ako sme našu spoluprácu začali, tak v nej budeme aj pokračovať a všetky prekážky zdoláme „Shoulder to Shoulder“ (plece pri pleci)“ dodal veliteľ Acsai na záver stretnutia.
Poradenská činnosť pre afgánske bezpečnostné sily nie je novou spôsobilosťou pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Po úspešnom takmer päť ročnom pôsobení v oblasti bojového zabezpečenia boli po prvý krát v tomto roku do Afganistanu vyslané poradenská jednotka z 5. pluku špeciálneho určenia, ktorá je súčasťou Commando - SOAG (Special Operations Advisory Group - Poradenská jednotky špeciálnych síl) a poradenská jednotka z 12. mechanizovaného práporu Nitra, ktorá je súčasťou SFAT (Security force advisory team – Poradenská jednotka bezpečnostných síl).


Slovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obedSlovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obedSlovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obedSlovenský poradenský tím pozval Afgánskych kolegov na pracovný obed

Autor: npor. Peter Poldruhák , Foto: npor. Peter poldruhák - Dátum: 21.02.2014
Čítanosť: 7309
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share