Preskocit navigáciu

Slovenské ozbrojené sily likvidujú nebezpečnú kazetovú muníciu


Slovenské ozbrojené sily likvidujú nebezpečnú kazetovú muníciu

Prvých takmer 1200 kusov trieštivých leteckých bômb zlikvidovali ozbrojené sily SR v súlade s akčným plánom prístupu Slovenskej republiky k Dohovoru o zákaze kazetovej munície. Vojaci ničia muníciu v rámci výcviku pyrotechnikov a špecialistov na likvidáciu výbušných prostriedkov (EOD). Slovenská republika považuje Dohovor za významný prvok medzinárodného humanitárneho práva, ktoré sa jeho prijatím rozširuje o nástroj reagujúci na silnejúce požiadavky zo strany svetovej verejnej mienky, účinne podporovanej mnohými krajinami, aby z legitímnych vojenských prostriedkov boli vyňaté tie zbraňové systémy, ktorých použitie prináša neprijateľné humanitárne dôsledky a životné riziko hlavne pre civilné obyvateľstvo.

„Od 18. septembra minulého roka je v celých ozbrojených silách v platnosti zákaz manipulácie a používania kazetovej munície,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Výnimku tvoria špecializované operačné procedúry, vykonávanie pyrotechnického výcviku a výcvik EOD špecialistov za účelom jej likvidácie. Slovensko by podľa ministra mohlo o dva roky pristúpiť k Dohovoru o kazetovej munícii, čo bude rezort obrany stáť približne 5,5 milióna eur. „Je to v súlade s návrhom akčného plánu o tejto problematike, ktorý 15. januára schválila vláda,“ spresnil minister. Veľkú časť kazetovej munície sú podľa Glváča schopní likvidovať naši vojaci v rámci výcviku pyrotechnického a EOD personálu.

Takmer 1200 kusov leteckej munície zlikvidovali príslušníci Národného centra EOD Nováky od júna minulého roka doteraz. V likvidácii budú pokračovať aj v najbližších rokoch na leteckej strelnici v Kuchyni, v priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí a v Stálej trhacej jame v Sklenom. „Naši špecialisti zároveň využijú likvidáciu tejto špeciálnej munície na zvyšovanie svojich odborných spôsobilostí,“ zhodnotil náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek. Podľa generála je harmonogram ničenia kazetovej munície rozvrhnutý na niekoľko rokov. „Posledné kusy tohto typu munície by mali byť zničené v roku 2020,“ dodal. Likvidácia bude realizovaná v rámci výcviku počas kurzov, vojskového a pomocného pyrotechnika, výcviku špecialistov EOD na likvidáciu konvenčnej munície (Conventional Munition Disposal), odbornej prípravy a pri zdokonaľovacom výcviku pyrotechnikov a EOD špecialistov.

V najbližších rokoch budú vojaci zo svojich zásob ničiť tisíce kusov leteckej a delostreleckej kazetovej munície. Pôjde o 602 rakiet typu 122 JRKK-AGÁT, 67 kontajnerov MLRS M-26, 95 leteckých kazetových bômb, 3 303 kusov submunície ku kazetovým bombám RBK, 135 bombových blokov KMGU a 122 mm kazetovú muníciu AGÁT. Podľa harmonogramu by mali byť napríklad trieštivé letecké bomby AO-2,5 a zápalné letecké bomby ZAP-2,5 P zničené do konca septembra tohto roka.



Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: NC EOD - ilustračné - Dátum: 28.02.2014
Čítanosť: 5870
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share