Preskocit navigáciu

Výstava ako poďakovanie Slovákom


Výstava ako poďakovanie Slovákom

V priestoroch trenčianskeho posádkového klubu otvorili 12. marca výstavu Památnik Českého a Slovenského odboja 1939 – 1945.

Výstava, ktorú zapožičalo moravské mesto Slavičín, je výrazom výbornej spolupráce medzi klubmi vojenskej histórie v Čechách a na Slovensku. Zdôraznil to na otvorení výstavy Vlastimil Slamečka zo Slavičínskeho klubu vojenskej histórie. „Aj týmto spôsobom chceme za našich otcov a dedov poďakovať Slovákom v pohraničí, najmä na Považí a osobitne v Trenčíne, ktorí pomohli stovkám Čechov v úteku z protektorátu k zahraničnému čs. vojsku,“ povedal.

Jeho poďakovanie patrilo aj manželke generála Naďoviča Ľubici a jej sestre Jele, ktorých rodičia a stará mama Chovanovci zabezpečovali vo svojom trenčianskom kníhkupectve pomoc utečencom z Čiech pri prechode cez Slovensko a Maďarsko do Juhoslávie. Touto cestou sa dostali v rokoch 1939 až 1941 (do obsadenia Juhoslávie Nemcami) stovky českých vlastencov na Stredný východ, do Francúzska a do Veľkej Británie k čs. zahraničnému vojsku. Na výstave bol prítomný aj predseda Klubu generálov SR – Sever generálmajor v. v. Marián Mikluš, generálmajor v. v. Ján Ďurove a generálmajor v. v. Svätozár Naďovič.

Výstava z Moravy bude v Trenčíne otvorená do 10. apríla. Plukovník v. v. Miroslav Ondráš z trenčianskeho Klubu vojenskej histórie pripomenul, že na výmenu poslali na Moravu v rámci medzinárodnej spolupráce ich vlastné výstavy: Čs. vojsko vo Francúzsku a Čs. vojsko na Strednom východe a v severnej Afrike, ktoré budú putovať po mestách Zlínskeho kraja.


Výstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie SlovákomVýstava ako poďakovanie Slovákom

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 13.03.2014
Čítanosť: 6451
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share