Preskocit navigáciu

Vojaci pomáhajú vojakom


Vojaci pomáhajú vojakom
Marcové slávnostné stretnutie pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zorganizovali v 12. mechanizovanom prápore v Nitre vďaka prostriedkom, ktoré získali prostredníctvom Vojenskej podpornej nadácie (VPN).

Vojaci z 2000-tisíc eur, ktoré v prápore vyzbierali v prospech nadácie vlani, zorganizovali aj mikulášsku oslavu pre deti a nakúpili pre ne 60 balíčkov. Dali si tiež vyrobiť pamätné medaily pri príležitosti výročia útvaru.

Cieľom nadácie je predovšetkým pomôcť postarať sa o vlastných ľudí, teda o vojakov či zamestnancov v jednotlivých útvaroch aj nad bežný služobný či zamestnanecký rámec. Podľa zakladateľa a správcu nadácie Milana Gajdoša, podplukovníka v zálohe, je jej financovanie nateraz založené predovšetkým na 2% dane príspevkoch, pričom 90% prostriedkov ostáva pre potreby útvarov, kde boli vyzbierané. Vznik VPN predvlani inšpirovala o. i. americká nadácia Army Emergency Relief, ktorá vznikla už v roku 1942 a jej hlavným mottom je “Vojaci pomáhajú vojakom”. V našich podmienkach vojaci a zamestnanci môžu prostredníctvom VPN z vyzbieraných prostriedkov financovať napríklad podujatia, na ktoré nie je možné prispieť z útvarových rozpočtov, respektíve na ne jednoducho neostávajú finančné prostriedky. Možno napríklad spomenúť, že vlani vďaka VPN a svojej aktivite so príslušníci Základne mobilných komunikačných informačných prostriedkov v Ružomberku zaobstarali športový materiál a ako dodal veliaci poddôstojník základne štábny nadrotmajster Ján Renner, investovali aj do skrášlenia priestorov a obnovenia útvarovej siene tradícií. Bratislavská centrála nadácie zase získala napríklad elektricky polohovateľné postele pre doma ležiacich pacientov, z ktorých už päť rozdistribuovala do rodín vojakov a zamestnancov rezortu, kde boli najviac potrebné. Viac aj na www.vojenskanadacia.sk.


Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: 12. mpr - Dátum: 27.03.2014
Čítanosť: 7427
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share