Preskocit navigáciu

Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský región


Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský región

Oficiálny program návštevy veliteľa Národnej gardy štátu Indiana generálmajora Martina R. Umbargera na Slovensku, v sprievode náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka, pokračuje v týchto dňoch v Liptovskom regióne.

Vo štvrtok 27. marca navštívili Ústrednú vojenskú nemocnicu (ÚVN) v Ružomberku. V sieti vojenských zdravotníckych zariadení je ružomberská ÚVN najväčším vojenským zdravotníckym zariadením na Slovensku. Tu sa generálmajor Umbarger stretol so zástupcom riaditeľa nemocnice pre vojenské činnosti plukovníkom MUDr. Romanom Jantošom a riaditeľom Úradu hlavného lekára - hlavným lekárom OS SR plukovníkom MUDr. Vladimírom Lengvarským. Na spoločnom rokovaní sa generálmajor Umbarger oboznámil s charakteristikou a históriou nemocnice, s hlavnými úlohami a projektami, ktorými sa pracovníci ÚVN zaoberajú. Po tomto pracovnom stretnutí si členovia delegácie prezreli vybrané klinické pracoviská.

V popoludňajších hodinách veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Umbarger navštívil Základňu mobilných komunikačných a informačných systémov, kde sa stretol s veliteľom základne podplukovníkom Štefanom Pobijakom. Po úvodnej prezentácii veliteľa základne a diskusii si spoločne pozreli statickú a dynamickú ukážku spojovacej techniky.

V piatok 28. marca navštívil generálmajor Umbarger Akadémiu ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, kde ich privítal rektor akadémie brigádny generál Boris Ďurkech. V úvodnej prezentácii sa generálmajor Umbarger oboznámil s históriou, poslaním, úlohami, štruktúrou akadémie, s vysokoškolským a kariérnym vzdelávaním a so spoluprácou AOS so zahraničnými vojenskými školami.

Po pracovnom stretnutí sa delegácia zúčastnila slávnostného nástupu akadémie pri príležitosti osláv 10. výročia vstupu Slovenskej republiky do NATO. Pri tejto príležitosti sa prítomným kadetom a zamestnancom so svojimi prejavmi prihovorili rektor akadémie brigádny generál Boris Ďurkech, náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek a veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Martin. R. Umbarger.

Náčelník GŠ Peter Vojtek vo svojom príhovore zdôraznil význam členstva Slovenskej republiky v tomto spoločenstve demokratických štátov na pozadí dôležitých míľnikov, ktoré členstvu predchádzali.

„V tomto roku si pripomíname aj okrúhle 20. výročie začiatku našej spolupráce s Národnou gardou amerického štátu Indiana, ktorá bola kľúčovým prvkom na ceste Slovenska do Severoatlantickej aliancie. Vyvrcholením našej spolupráce bolo spoločné pôsobenie našich príslušníkov v Operačných výcvikových a styčných tímoch v operácii ISAF v Afganistane. V tejto chvíli by som rád poďakoval za neoceniteľnú pomoc generálmajorovi Martinovi Umbargerovi – veliteľovi Národnej gardy štátu Indiana, ktorý sa už desať rokov vo svojej funkcii významne podieľa na rozvoji bilaterálnej spolupráce so slovenskými ozbrojenými silami. Všestranne podporuje a propaguje Slovenskú republiku v Spojených štátoch amerických,“ povedal generálporučík Vojtek vo svojom príhovore. Okrem poďakovania všetkým, ktorí osobne prispeli k budovaniu slovenských ozbrojených síl počas obdobia desiatich rokov nášho členstva, vyslovil želanie:
„Aby zodpovednosť a profesionalita, ktoré si súčasnosť vyžaduje, boli neustálou výzvou v našej profesionálnej vojenskej kariére. Som presvedčený, že s plnením nášho poslania a povinností vyplývajúcich z nášho členstva v NATO, sa aj v budúcnosti vyrovnáme s odhodlaním a so cťou tak, ako počas uplynulých desiatich rokov.“
Pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do NATO si vybraní príslušníci Akadémie ozbrojených síl, z rúk rektora, prevzali pamätné plakety.

V rámci osláv generálmajor Umbarger a generálporučík Vojtek vo vestibule akadémie slávnostne odhalili pamätnú tabuľu venovanú 20. výročiu spolupráce medzi OS SR a Národnou gardou štátu Indiana.

Návštevu na akademickej pôde delegácia zavŕšila prehliadkou akadémie a Personálneho úradu OS SR.


Veliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský regiónVeliteľ Národnej gardy štátu Indiana navštívil Liptovský región

Autor: OOd - Andrea Hankoščáková , Foto: OS SR - por. P. Ivan, AOS - A. Haragová - Dátum: 28.03.2014
Čítanosť: 8031
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share