Preskocit navigáciu

Pred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohy


Pred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohy

V priestoroch Centra výcviku Lešť v tomto období vrcholí príprava júnovej rotácie slovenského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane. Spoločne sa pripravujú nielen príslušníci veliteľstva kontingentu, podporného prvku NSE, strážnej jednotky, ale aj poradenského tímu MSF SFAT. Budúci veliteľ slovenského kontingentu a súčasný zástupca veliteľa topoľčianskej mechanizovanej brigády plukovník Zoltán Iboš pripomína, že výcvik sa snažia v maximálne možnej miere priblížiť situácii, ktorá slovenských vojakov čaká v Afganistane.

Strážna jednotka pozostáva predovšetkým z príslušníkov nitrianskeho mechanizovaného práporu. Zástupca veliteľa jednotky nadporučík Peter Bystriansky poznamenáva, že jednotka absolvovala vo výcvikových zariadeniach v domácej posádke náročný výcvik. Okrem iného bola do neho zahrnutá aj špeciálna telesná príprava. Pozostávala z rozvoja vytrvalosti a sily za sťažených podmienok v nepriestrelných vestách s balistickou ochranou a vojenskej obuvi. Zhruba 60 percent príslušníkov jednotky má už skúsenosti z pôsobenia v zahraničí. Mnohí z nich práve z Afganistanu. Strážna jednotka bola prezbrojená novým typom ručnej zbrane GLOCK-17. Strelecké cvičenia s touto novou zbraňou priniesli výborné výsledky. Strážna jednotka sa pred odchodom na Lešť v priestoroch cvičiska na Kolíňanskom vrchu zdokonaľovala aj v tematike ochrany konvojov a riešení krízových situácií spojených s jeho ochranou. Taktické cvičenie na Lešti, kde príslušníci jednotky okrem iného absolvujú v nasledujúcich dňoch aj taktické cvičenie s bojovou streľbou s využitím živej simulácie poriadne preverí ich pripravenosť na plnenie úloh v Kandahare.

Príslušníci poradenského tímu MSF SFAT, ktorý tvoria najmä zástupcovia levického mechanizovaného práporu absolvovali pred príchodom na Lešť v druhej polovici marca v rámci nadnárodnej prípravy výcvik v Spoločnom mnohonárodnom centre pripravenosti JMRC v nemeckom Hohenfelse. Podľa veliteľa tímu podplukovníka Petra Michlika sa v Nemecku venovali najmä problematike spolupráce s práporom Afganskej národnej armády, ktorý pre účely výcviku imitovali príslušníci bulharských ozbrojených síl. Výcvik taktiež preveril príslušníkov jednotky na ochranu síl FPU (Force Protection Unit) počas presunov konvojov, v rámci ktorých boli rozohrávané rôzne incidenty. Práve táto jednotka pod vedením nadporučíka Jozefa Bačka plní náročné úlohy aj na Lešti. Využívajú pri tom obrnené vozidlá MRAP - 2 (MRAP - Mine Resistant Ambush Protected – odolný voči mínam schopný ochrany živej sily pred nástrahami). Vozidlá dostalo Slovensko v rámci pomoci USA našim ozbrojeným silám. Všetkých sedem vozidiel sa využíva v martinskom prápore výcviku. Nadporučík Bačko sa môže plne spoľahnúť aj na skúsenosti svojho veliaceho poddôstojníka rotmajstra Martina Brodnianskeho. Veď má za sebou už tri pôsobenia v Iraku a dve v Afganistane.

Aj vďaka takým veteránom, ktorí vytvorili spoločne so svojimi menej skúsenými kolegami jednoliaty kolektív je veliteľ slovenského kontingentu ISAF plukovník Iboš presvedčený, že nielen úlohy cvičenia, ale najmä v Afganistane sa im podarí splniť (podľa vývinu situácie v Afganistane môžu byť aj posledným slovenským kontingentom v operácii ISAF).


Pred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohyPred odchodom do Afganistanu cítiť odhodlanie splniť úlohy

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.04.2014
Čítanosť: 7579
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share