Preskocit navigáciu

Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia


Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia

 V utorok 29. apríla sa na pôde žilinského 5. pluku špeciálneho určenia rozlúčil s kľúčovým personálom útvaru odchádzajúci náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

 „Odchádzam do civilu a dnešný deň som si vybral na návštevu útvarov, ktoré boli v mojom vojenskom živote dôležité. Ako prvých som navštívil chlapcov v Nitre - rakeťákov. Tam som vyrastal, u nich som slúžil, u nich som velil. Zastavil som sa na Personálnom úrade, ktorý je veľmi dôležitý pre nás vojakov. Dnes som sa zastavil aj v Akadémii ozbrojených síl a v Prápore výcviku. Vy ste posledný veľký a dôležitý útvar, s ktorým sa chcem rozlúčiť v pozícii náčelníka Generálneho štábu,“ prihovoril sa nastúpeným Vojtek. Generál vo svojom vystúpení spomenul aj deň, kedy žilinský pluk navštívil prvýkrát. „Bolo to 12. januára 2012 krátko po tom, čo som nastúpil do funkcie,“ spresnil.

 Odchádzajúci náčelník generálneho štábu pri svojej poslednej návšteve vo funkcii nešetril chválou na adresu príslušníkov pluku. „Videl a zažil som množstvo vašich nasadení. Mal som možnosť vítať vás a lúčiť sa, keď ste išli von. Zažili sme aj veľmi tažké chvíle. Spomínam na to a naďalej budem prezentovať názor, že 5. pluk patrí k našej elite. Držte si to, nedovoľte, aby sa znížili kritéria náročnosti na ľudí, ktorých tu máte, pretože v konečnom dôsledku iba kvalitne vybraný, vycvičený a stmelený koletív dokáže plniť tak náročné úlohy, pre ktoré ste určení. O tom nás presviedčajú všetky naše nasadenia v Afganistane, či v minulosti vo formáte SOTG, alebo teraz ako jednotka SOAG. Dúfam, že sa nám chlapci všetci vrátia naspäť, zdraví a živí,“ vyjadril želanie náčelník GŠ.

 „Dostávate informácie o tom, ako chlapci plnia úlohy v tejto operácii. Dnes som vás chválil pred budúcimi dôstojníkmi v akadémii. Povedal som im, že vojaci 5. pluku boli prví a asi aj poslední, ktorí sa neboja žiť a spať v jednom tábore so svojimi afganskými kolegami. Boli jeden tím, plnili spolu úlohy a žili spolu tak, ako vojenská jednotka má.

 Vojenské jednotky majú svojho veliteľa a ten je veľmi dôležitý na určovanie smeru. Ja som to pochopil veľmi skoro a dúfam, že ste to aj vy tak cítili, keď som s vami riešil problémy a snažil sa potlačiť veci dopredu,“ dodal na záver a zároveň poďakoval veliteľovi a všetkým príslušníkom pluku za skvelú prácu, ktorú odvádzali počas jeho pôsobenia v pozícii náčelníka generálneho štábu.

 Odchádzajúci náčelník Generálneho štábu odovzdal členom 5. pluku pamätnú plaketu s poďakovaním.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo sa poďakoval generálporučíkovi Vojtekovi za spoluprácu. „Zvykneme sa tešiť z chvíľ, keď sa vracajú naši chlapi z operácií. Dnešný deň vnímam ako podobne významný. Je pre nás cťou, že ste ku nám zavítali v čase výmeny na hrote armády. Nesmierne si to cením,“ vyjadril vo svojom poďakovaní plukovník Šebo. Podľa veliteľa pluku boli dva roky vzájomnej spolupráce pre neho motivujúce a plodné. „Ďakujem Vám za pomoc pri presadení implementácie Odboru špeciálnych síl do štruktúr generálneho štábu. Bol to kľúčový bod pre komunikáciu so strategickou úrovňou. Rovnako ďakujem za podporu, ktorej sa nám dostávalo v tejto neľahkej dobe. Mimoriadne náročné úlohy pred nás stavané by sa bez nej a bez priamej komunikácie stali ťažko realizovateľnými,“ dodal Šebo.

 Generál Vojtek ocenil osobitný prístup veliteľa pluku k plneným úlohám udelením Odznaku náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky II. triedy.

 Veliteľ Šebo daroval generálovi na pamiatku útočný nôž, ktorý je používaný príslušníkmi Síl pre špeciálne operácie, s venovaním: „Generálporučíkovi Petrovi Vojtekovi za osobný prínos k rozvoju slovenských Síl pre špeciálne operácie pri príležitosti ukončenia pôsobenia vo funkcii náčelníka Generálneho štábu OS SR venuje veliteľ výsadkového pluku“.

 Na záver rozlúčkovej návštevy v 5. pluku špeciálneho určenia napísal venovanie do Kroniky 5. pluku:

 „Ďakujem za vynikajúco plnené úlohy.

Najlepšiemu útvaru OS SR prajem bojové šťastie a vždy šťastný návrat domov.

Bolo mi cťou slúžiť s vami“.


Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia I.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia I.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia I.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia I.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia II.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia II.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia II.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia II.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia III.Generál Vojtek sa rozlúčil s 5. plukom špeciálneho určenia III.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 03.05.2014
Čítanosť: 26855
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share