Preskocit navigáciu

M. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu


M. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu

Minister obrany SR Martin Glváč sa dnes zúčastnil na pietnej spomienke na Bradle, ktorá bola venovaná pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika. Ten tragicky zahynul pred 95. rokmi neďaleko Ivanky pri Dunaji pri návrate do vlasti.

„Milan Rastislav Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu. Je našou povinnosťou pripomínať si ho, pretože či už jeho politická, alebo diplomatická kariéra môžu byť vzorom aj pre dnešnú dobu,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Na pietnej spomienke sa dnes zúčastnil aj prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič. Ako zdôraznil vo svojom príhovore, generál Štefánik bol osobnosťou. „Pracoval zo všetkých síl na uskutočnení svojich ideálov. Za ich naplnenie bojoval na mnohých frontoch – vedeckom, diplomatickom, ale aj vojenskom,“ povedal. Slovenská spoločnosť má podľa prezidenta povinnosť rozvíjať odkaz, ktorý nám Milan Rastislav Štefanik zanechal. „Dnes jeho pôvodné myšlienky dozrievajú v suverénnom, demokratickom a právnom štáte, v Slovenskej republike,“ povedal prezident.

Ministerstvo obrany SR si pamiatku Milana Rastislava Štefánika pripomenie aj výstavou venovanou jeho životu. Súčasťou expozície bude aj fragment tváre sochy generála Štefánika, ktorý sa po 60. rokoch vracia do Bratislavy. Pôvodná bronzová socha českého sochára Bohumila Kafku bola v čase komunizmu odstránená spred bratislavskej Reduty a zachovalo sa iba torzo jej tváre, ktoré bolo roky ukryté v depozitári Slovenskej národnej galérie vo Zvolene. Na základe variantov pôvodnej sochy bola vytvorená jej kópia, ktorá je v súčasnosti dominantou námestia pred novou budovou SND. Šéf rezortu obrany otvorí výstavu v pondelok 5. mája v Primaciálnom paláci.


M. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvuM. Glváč: M. R. Štefánik dal veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 05.05.2014
Čítanosť: 6446
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share