Preskocit navigáciu

Jednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na Lešti


Jednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na Lešti

Vo vojenskom centre výcviku Lešť sa od 26. apríla do 9. mája uskutočňuje cvičenie jednotky špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva. Hlavným cieľom cvičenia je nácvik boja v zastavaných oblastiach. Cvičenia sa zúčastňuje 69 vojakov Dánskeho kráľovstva aj s vojenskou technikou.

Centrum výcviku Lešť poskytuje vojakom potrebnú škálu prostredí mestského a vidieckeho typu a terénu na výcvik boja v zastavanej oblasti s použitím ostrého streliva, výbušnín a lanových techník. Keďže Dánske kráľovstvo obdobným výcvikovým priestorom nedisponuje, Centrum výcviku Lešť je pre dánskych vojakov jedinečným priestorom pre komplexný výcvik špeciálnych jednotiek v reálnom prostredí s použitím ostrej munície. Okrem nácviku poskytuje Centrum výcviku Lešť vojakom Dánskeho kráľovstva aj kompletné ubytovacie, regeneračné, stravovacie a zdravotnícke zabezpečenie. Už v prvý deň cvičenia vyslovilo velenie jednotky veľkú spokojnosť s unikátnymi výcvikovými zariadeniami a službami na relatívne malom území.

Všetky peniaze za poskytnutie výcvikového centra budú príjmom štátneho rozpočtu SR. Minister obrany Martin Glváč by to však do budúcnosti chcel zmeniť. „Našou ambíciou je získané peniaze za cvičenia investovať priamo do výcvikových centier, aby sa stali ešte atraktívnejšie a prilákali viac záujemcov o ich využitie,“ povedal šéf rezortu obrany Martin Glváč. Ponúkať na rôzne cvičenia naše unikátne výcvikové priestory zahraničným partnerom je jednou z priorít súčasného vedenia ministerstva obrany.

Centrum výcviku Lešť má rozlohu 145 km2 a na prípravu ho využívajú predovšetkým špeciálne jednotky ozbrojených síl SR ale aj špeciálne jednotky výkonných zložiek bezpečnostného systému Slovenskej republiky.


Jednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na LeštiJednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na LeštiJednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na LeštiJednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na LeštiJednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na LeštiJednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na Lešti

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Dátum: 05.05.2014
Čítanosť: 6792
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share