Preskocit navigáciu

TASR: "Vojaci 5. pluku špeciálneho určenia sa pripravujú na júnové nasadenie v Afganistane"


TASR:

 Vojaci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline majú za sebou ďalšiu z etáp prípravy na júnové nasadenie do operácie ISAF v Afganistane. Absolvovali ju spoločne s desiatkou príslušníkov špeciálnych síl USA. Agentúru o tom informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

 V Afganistane absolvovali podľa neho vojaci špeciálneho pluku od septembra 2011 tri polročné rotácie vo formáte Skupiny špeciálneho určenia (SOTU). „Od januára 2014 pôsobia naši vojaci v Poradenskej skupine pre špeciálne operácie (SOAG), pričom tvoria časť nasadených vojakov Ozbrojených síl (OS) SR v operácii ISAF v Afganistane. Činnosťou našej jednotky, ktorá je jediným predstaviteľom Síl pre špeciálne operácie (SOF) v OS SR, je plnenie plného spektra úloh tohoto druhu síl. Všeobecne pozostávajú zo špeciálneho prieskumu a pozorovania, úderných akcií, vojenskej asistencie, vybraných úloh asistenčných operácií, poskytovania špecialistov a protiteroristickej činnosti,“ uviedol Pažický.

 Doplnil, že príslušníci žilinského špeciálneho pluku vycvičili počas troch rotácií takmer dvesto príslušníkov afganských zásahových tímov. „Sú schopní plniť úlohy afganských bezpečnostných špeciálnych policajných síl.

 Činnosť tejto jednotky – SOTU - bola v konečnom dôsledku výrazným príspevkom pre takzvanú tranzíciu, čiže výcvik afganskej národnej armády a bezpečnostných síl pre postupné odovzdávania moci v krajine,“ povedal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

 Podľa štatistiky slovenské SOF v Afganistane vykonali viac ako stovku operácií, zadržali pol stovky hľadaných osôb s rôznymi stupňami dôležitosti, odobrali a do databázy zaviedli biometrické údaje takmer štyroch stoviek podozrivých osôb. „Zrealizovali viac ako stopäťdesiat stretnutí s kľúčovými afganskými vodcami, zaistili do sto kilogramov drog a prekurzorov, vrátane marihuany a ópia, zaistili tony podomácky vyrobených výbušnín, množstvo ručných zbraní, granátov a súčiastok potrebných pre výrobu improvizovaného výbušného zariadenia a poskytli afganským inštitúciám dôkazy, na základe ktorých bola vydaná desiatka afganských zatykačov,“ dodal Pažický.

 Výnimočné vzťahy medzi afganskými, americkými a slovenskými špeciálnymi jednotkami vyzdvihuje aj veliaci poddôstojník Veliteľstva špeciálnych síl afganskej národnej armády štábny nadrotmajster Faiz Mohammad Wafa. „Pracujeme ako jeden tím, vzájomne rešpektujúci zvyky a tradície každého z partnerov. Afganská národná armáda je nanovo založená armáda, ktorá potrebuje spolupracovať s jednotkami NATO. Partneri z medzinárodného prostredia asistovali Afganskej národnej armáde pri rozvojových programoch, obzvlášť pre poddôstojníkov. Veríme, že sme sa od partnerov naučili 99 percent postupov výcviku a teraz si cvičíme a školíme inštruktorov na profesionálnej úrovni vo výcvikovom centre pre našich študentov a vojakov. Väčšina operácií je teraz vedená Afganskou národnou armádou po celom Afganistane. ISAF má za úlohu mentorovať dodržiavanie pravidiel boja a logistickú podporu. Afganská armáda tiež využíva profesionálne a efektívne skúsenosti získané od medzinárodnej komunity z denne vykonávaných operácií,“ uviedol Wafa.

 Veliteľ tímu SOAG (Poradenskej skupiny pre špeciálne operácie) plukovník Brian S. Petit zdôraznil, že je čas posilniť afganských lídrov, ktorí používajú afganský systém logistiky, personalistiky, operácií a výcviku. „Najlepší poradcovia používajú ich expertízy ako základný kameň na to, aby mohli úplne pochopiť a radiť Veliteľstvu špeciálnych síl afganskej národnej armády (ANASOC) ako využiť a efektívne pracovať v prospech udržateľných afganských procesov. Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia sú na túto úlohu perfektne pripravení. Sú to vyspelí, vysokokvalifikovaní dôstojníci a poddôstojníci s takmer všetkými bojovými skúsenosťami, ktorí prispievajú ku každému aspektu budovania ANASOC. Tu sme všetci jeden tím - organizovaní podľa funkcií, nie podľa národnosti – vybudovaný na základe unikátnych hľadísk a prístupov pre pomoc Afgancom,“ skonštatoval Petit.

 Posilnenie tímu Poradenskej skupiny pre špeciálne operácia o tridsiatku vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia umožnilo podľa veliaceho poddôstojníka poradenskej skupiny pre špeciálne operácie štábneho nadrotmajstra Róberta E. Weeleho väčší záber v mentorovaní a rozšírení skúseností z oblasti špeciálnych síl zavedených do systému práce, výcviku, taktiky a procedúr Veliteľstva špeciálnych síl afganskej národnej armády. „Náš slovenský partner významne prispieva k napĺňaniu vízie, cieľom ktorej je transformácia plnej zodpovednosti v krajine na Afganské národné bezpečnostné sily, zatiaľ čo NATO výrazne zredukuje svoju prítomnosť. Úlohy príslušníkov špeciálneho pluku zastrešujú množstvo činností, od školení nových členov skupiny po poradenstvo kľúčovým osobám štábu. Úsilie 5. pluku špeciálneho určenia nemá len hlboký dopad na generáciu afganských bezpečnostných síl a ich udržateľnosť, ale tiež pomohli tímu Poradenskej skupiny pre špeciálne operácia a Veliteľstvu síl pre špeciálne operácie NATO – Afganistan definovať nevyhnutné nástroje pre úspešnú vonkajšiu pomoc vnútornej ochrane a funkčnosti špeciálnych síl,“ podotkol Weele.


Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane I.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane I.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane I.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane I.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane II.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane II.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane II.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane II.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane III.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane III.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane III.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane III.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane IV.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane IV.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane IV.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane IV.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane V.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane V.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane V.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane V.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v AfganistaneVI.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v AfganistaneVI.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v AfganistaneVI.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v AfganistaneVI.Vyjadrenia zahraničných partnerov k pôsobeniu slovenských SOF v Afganistane VII.

Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - Dátum: 18.05.2014
Čítanosť: 29167
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share