Preskocit navigáciu

Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEA


Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEA Vyčlenenie slovenskej jednotky pre okamžité záložné sily operácie EUFOR ALTHEA deklaroval 20. mája v Bruseli na rokovaní Vojenského výboru EÚ (EUMC) náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

Na margo vývoja situácie v Bosne a Hercegovine generálporučík Maxim na svojom prvom rokovaní EUMC vo funkcii náčelníka GŠ OS SR upozornil partnerov na stále krehkú politickú situáciu v tejto krízovej oblasti. V tejto súvislosti informoval členov vojenského výboru o vyčlenení jednotky Ozbrojených síl SR pre okamžité rezervné sily (IR – Immediate Reserve) operácie EUFOR ALTHEA s pohotovosťou nasadenia od 1. mája do 31. decembra 2014, ktoré schválila vláda Slovenskej republiky na konci apríla tohto roka. Dopoludňajšia časť rokovania bola venovaná práve vojenským operáciám a misiám Európskej únie - EUFOR ALTHEA a CAR, EUNAVFOR ATALANTA a EUTM v Somálsko a Mali. Velitelia jednotlivých operácií informovali o aktuálnom stave misií a operácií, o situácii v krízových regiónoch Balkán, Sahel a Roh Afriky a zároveň načrtli víziu ďalšieho angažovania sa EÚ v týchto oblastiach.

Významným hosťom na pracovnom obede bol zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous. V rámci otvorenej diskusie odzneli poznatky a skúsenosti zo spolupráce OSN a EÚ v oblasti mierových misií. Ladsous podrobne informoval členov EUMC o príprave mierovej misie OSN v Stredoafrickej republike, ktorá by mala prevziať úlohy od premosťovacej operácie EUFOR CAR od septembra tohto roku a ocenil doterajšie úsilie členských krajín EÚ aktívne participovať na zlepšovaní medzinárodného bezpečnostného prostredia.

V rámci panelu venovaného implementácii záverov ER13 vystúpil výkonný tajomník Európskej zahraničnej služby (EEAS) Maciej Popowski a výkonná riaditeľka Európskej obrannej agentúry (EDA) Claude-France Arnouldová. Obaja prezentovali stav prípravy kľúčových dokumentov EÚ s dôrazom na Politický rámec na rozvoj dlhodobej a systematickej spolupráce. Zároveň identifikovali rámec budúceho bezpečnostného smerovania EÚ a podnety na rozpracovanie pre vojenskú entitu.
Prestávku v rokovaní využili náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 na pracovné stretnutie, počas ktorého podpísali spoločný list o spojení certifikácie pripravovanej spoločnej bojovej skupiny (EUBG V4) s cvičením NATO TRIDENT JUNCTURE 2015.

Ďalšie rokovanie Vojenského výboru Európskej únie vo formáte náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl EÚ sa uskutoční 12. a 13. novembra 2014 v Bruseli.

Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEAGenerálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEAGenerálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEAGenerálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ o slovenskom príspevku do IR ALTHEA

Autor: EUMC , Foto: EUMC - Dátum: 21.05.2014
Čítanosť: 6521
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share