Preskocit navigáciu

Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO a EÚ


Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO a EÚ

Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v dňoch 21. až 22. mája 2014 v Bruseli, aby vo Vojenskom výbore NATO prerokovali aktuálne otázky pripravovaného samitu NATO vo Walese, transformácie Aliancie, operácií, venovali pozornosť vývoju situácie na Ukrajine a prerokovali otázky spolupráce s partnerskými krajinami.

Rokovanie bolo vykonané za účasti  vrchného spojeneckého veliteľa síl NATO v Európe generála Philipa M. Breedlova (SACEUR) a  vrchného spojeneckého veliteľa NATO pre transformáciu generála Jean-Paula Palomérosa (SACT).

Na začiatku rokovania sa stretli s generálnym tajomníkom NATO Andersom Fogh Rasmussenom, ktorý venoval pozornosť najmä významu nadchádzajúceho samitu NATO vo Walese a rozvoju obranných spôsobilosti Aliancie v kontexte udalostí na Ukrajine.

Vojenskí predstavitelia sa zaoberali vojenskými aspektmi očakávanej agendy samitu s dôrazom na transformáciu, ktorá hrá nezastupiteľné miesto v rozvoji obranného potenciálu Aliancie, rokovali o otázkach spojených s predpokladaným budúcim operačným prostredím. Následne sa venovali spôsobom prípravy a výcviku vojsk na národnej i medzinárodnej úrovni s cieľom pripraviť vojská tak, aby boli schopné v predpokladanom operačnom prostredí účinne pôsobiť.

Situácia v operácii ISAF a celé spektrum otázok vývoja v Afganistane, ktoré majú dopad na budúce možné pôsobenie Aliancie v Afganistane aj po roku 2014 bola hlavnou oblasťou, ktorá pútala záujem vojenských predstaviteľov v oblasti operácií. V tejto súvislosti odzneli postoje členských krajín, že Aliancia je pripravené podporovať rozvoj Afganistanu aj po roku 2014.

Ani otázky spojené so situáciou na Ukrajine nezostali mimo záujmu vojenských predstaviteľov, keď sa rokovania Vojenského výboru vo formáte s Ukrajinou zúčastnil náčelník GŠ OS Ukrajiny generálporučík Michailo Kutsyn. Predmetom rokovania bola spolupráca s Ukrajinou, aby táto čo najlepšie reflektovala potreby a požiadavky Ukrajiny vo vojenskej rozvojovej a konzultačnej činnosti.

V oblasti spolupráce s partnerskými krajinami venovali vojenskí predstavitelia pozornosť situácii na Strednom východe, severnej Afrike, vojenskej spolupráci s Gruzínskom a samozrejme aj s Ukrajinou.

Delegáciu OS SR viedol náčelník GŠ OS SR generálporučík Milan Maxim, ktorého sprevádzal vojenský predstaviteľ OS SR pri Vojenskom výbore NATO generálmajor Miroslav Kocian.


Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO a EÚNajvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO a EÚNajvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých a partnerských krajín sa stretli v Bruseli, aby prerokovali aktuálne otázky v NATO a EÚ

Autor: ÚVP SD SR pri NATO Brusel , Foto: autor - Dátum: 22.05.2014
Čítanosť: 6924
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share