Preskocit navigáciu

Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)


Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)

V súlade so zmluvou uzatvorenou medzi Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstvom obrany Slovenskej republiky, sa v dňoch 19. až 30. mája 2014 uskutočňuje v priestoroch Výcvikového, analytického a zásobovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (VAaZC RCHBO) Čereňany výcvik inšpektorov z členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v oblasti detekcie a dekontaminácie toxických chemických látok - významnej celosvetovo pôsobiacej organizácie a minuloročnej nositeľke Nobelovej ceny za mier.

Kurzu sa zúčastňuje päťdesiat dva účastníkov z dvadsiatich dvoch participujúcich krajín OPCW. Počas trvania výcviku sa účastníci zoznamujú so základnými chemickými a toxikologickými vlastnosťami toxických chemických látok (TCHL) a poskytovaním prvej pomoci pri zasiahnutí týmito látkami. Pod prísnym dohľadom inštruktorov Referenčného chemického laboratória Zemianske Kostoľany vykonávajú predbežnú detekciu, odber, balenie a prepravu vzoriek TCHL v poľných podmienkach Výcvikového a testovacieho centra RCHBO Zemianske Kostoľany. Následne pokračujú úpravou a analýzou vzoriek v Stacionárnom identifikačnom laboratóriu. Počas kurzu získajú účastníci cenné skúsenosti a zručnosti pohybu v kontaminovanom priestore a praktické zručnosti z odberu a analýzy vzoriek TCHL.


Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)1Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)1Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)1Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)1Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)2Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)2Výcvik inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW)2

Autor: VAaZC RCHBO , Foto: autor - Dátum: 23.05.2014
Čítanosť: 5830
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share