Preskocit navigáciu

Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov


Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov

Slovenskí poradcovia v Afganistane aj naďalej pokračujú s prípravou afganských vojakov z Práporu rýchlej reakcie. Posledné týždne 11 vojakov zo 4. práporu MSF (Mobile Strike Force) absolvovalo kurz obsluhy 82 mm mínometu pod vedením slovenského poradcu pre palebnú podporu z jednotky SFAT (Security Force Advisory Team).

Slovenská poradenská jednotka, ktorá spolupracuje s afganským práporom MSF, zahlásila operačnú pripravenosť 1. februára tohto roku. K tomu, aby afganský prápor mohol samostatne viesť bojové operácie bez pomoci poradcov, organizuje slovenská jednotka špecializované kurzy. Cieľom týchto kurzov je vyškoliť práporu vlastných inštruktorov v rôznych oblastiach, ktorí budú ďalej viesť výcvik a odovzdávať vedomosti ďalším vojakom.
„Vojaci z mínometnej čaty sú v armáde menej ako jeden rok a nemali praktické skúsenosti s prácou s mínometom. V teoretickej časti sme ich naučili ako ovládať 82 mm mínomet, základy mierenia, ako vykonávať bezpečnostné kontroly pred streľbou, nastavenie zapaľovača a ako manipulovať s muníciou.“ dodal poradca pre palebnú podporu nadporučík Peter Poldruhák.

V spolupráci s americkým práporom 1-12 Red Warriors slovenskí poradcovia naplánovali operáciu „Red Thunder“ (Červený hrom), počas ktorej afganskí vojaci vystrelili 30 mínometných striel priamou streľbou. Reálne si vyskúšali zakopanie mínometu, zamierenie na cieľ, určenie vzdialenosti podľa mapy a vydávanie palebných povelov.

„Táto operácia bola veľkým prínosom pre našich afganských kolegov, ale aj pre našu jednotku. Pri plánovaní sme sa zamerali na plánovací proces TLP (Troop Leading Procedures – plánovanie na úrovni rota), v ktorom sme urobili veľký krok vpred. Veliteľom sme zdôraznili na aké detaily majú sústrediť svoju pozornosť, ako pripraviť vozidlá, zbrane a vojakov na operáciu.“ Zdôraznil veliteľ jednotky SFAT podplukovník Štefan Acsai.

Po štyroch mesiacoch tvrdej práce slovenskí poradcovia vycvičili desiatky vojakov zo 4. práporu MSF v oblasti ženijnej, spojovacej a zdravotnej prípravy, ako aj oblasti palebnej podpory. Vycvičili inštruktorov v navigácii a čítaní máp a pokračujú v pripravovaní štábnych dôstojníkov.


Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov1Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov1Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov1Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov1Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov2Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov2Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov2Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov2Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov3Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov3Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov3Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov3Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov4Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov4Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov4Afganskí vojaci cvičili streľby z mínometov4

Autor: npor. Peter Poldruhák , Foto: autor - Dátum: 26.05.2014
Čítanosť: 6224
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share