Preskocit navigáciu

Inštalovali generálneho duchovného


Inštalovali generálneho duchovného

V utorok 27. mája bol v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole slávnostne inštalovaný na pozíciu generálneho duchovného ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR podplukovník Marián Bodolló. Na návrh Ekumenickej rady cirkví ho pred uvedenou inštaláciou ustanovil do funkcie 1. decembra 2013 minister obrany SR Martin Glváč. Na slávnosti bol prítomný náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, generálny biskup ECAV na Slovensku a predseda Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike Miloš Klátik, ordinár ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR biskup František Rábek, predstavitelia rezortov vnútra a spravodlivosti, ako aj hlavní vojenskí duchovní z niektorých európskych krajín.

Podplukovník M. Bodolló sa narodil v roku 1973 v Hnúšti, stredoškolské vzdelanie nadobudol na Gymnáziu vo svojom rodisku a na Strednej zdravotníckej škole v Lučenci. Vyštudoval Evanjelickú bohosloveckú fakultu UK v Bratislave. Za kňaza ho ordinovali v roku 2000 a bol kaplán v Hrachove pri Rimavskej Sobote. Do ozbrojených síl vstúpil v roku 2007 a slúžil v Martine a v Trenčíne. Od decembra 2012 do júna 2013 pôsobil v operácii ISAF v Afganistane. Je ženatý, má tri deti.

Generálny duchovný riadi prostredníctvom úradov ekumenickej pastoračnej služby činnosť siedmich vojenských duchovných v štruktúrach ozbrojených síl, ďalších šiestich v rezorte vnútra a štyroch v rezorte spravodlivosti. V rámci Ekumenickej pastoračnej služby je združených 11 cirkví a náboženských spoločností. V ozbrojených silách a ozbrojených zboroch pôsobí aj Ordinariát, v ktorom sú združené katolícka a gréckokatolícka cirkev. Duchovná služba bola na území Slovenska zavedená v roku 1860 v období Rakúsko – Uhorska a po vzniku Československa bola zriadená v roku 1919. Po prerušení v bývalom režime bola obnovená v rezorte obrany v roku 1994.


Inštalovali generálneho duchovnéhoInštalovali generálneho duchovnéhoInštalovali generálneho duchovnéhoInštalovali generálneho duchovnéhoInštalovali generálneho duchovnéhoInštalovali generálneho duchovného

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 29.05.2014
Čítanosť: 6854
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share