Preskocit navigáciu

Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe


Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe

Svoju prvú zahraničnú návštevu krajiny susediacej so Slovenskou republikou vo funkcii absolvoval náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim 28. – 29. mája v Českej republike, kde sa na Generálnom štábe Armády ČR v Prahe stretol s náčelníkom GŠ AČR armádnym generálom Petrom Pavlom.

Počas spoločného stretnutia obaja náčelníci generálnych štábov vyzdvihli skutočnosť, že súčasná vzájomná spolupráca medzi OS SR a AČR je na veľmi dobrej úrovni s perspektívou jej ďalšieho pokračovania. Podľa Maxima sú Slovensko a Česká republika tradičnými partnermi, ktoré spájajú historické korene. „Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú preto záujem prehlbovať doterajšiu nadštandardnú spoluprácu aj v budúcnosti“, povedal náčelník GŠ OS SR.

Súčasťou rokovania bolo aj zhodnotenie prebiehajúcich spoločných projektov, ako aj vízia budúcej spolupráce v oblastiach výcviku a cvičení, spoločných operácií, logistiky a spoločného obstarávania výzbroje. "České letectvo je pripravené chrániť slovenský vzdušný priestor, v prípade ak slovensko neobstará nové stíhačky po vypršaní zmluvy s Ruskom", uviedol na tlačovej besede český náčelník generálneho štábu. V rozhovoroch sa dotkli aj otázok spoločného postupu ozbrojených síl oboch krajín v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Na záver programu návštevy sa obaja rezortní kolegovia spoločne zúčastnili na Žofínskom fóre, ktorého nosnou témou bola modernizácia výzbroje a perspektívy rozvoja Armády Českej republiky. Generálporučík Maxim bol zároveň čestným hosťom inaugurácie knihy „Skúsenosti jednotiek AČR z operácie ISAF“, ktorá sa konala počas uvedeného fóra. Na záver pracovnej cesty generálporučíka Maxima prijal český minister obrany Martin Stropnický.


Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe1Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe1Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe1Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe1Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe2Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe2Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe2Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe2Generálporučík Milan Maxim na návšteve v Prahe6

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: OOdNGŠ OS SR a GŠ AČR - Dátum: 29.05.2014
Čítanosť: 8294
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share