Preskocit navigáciu

Svet si dnes pripomína Medzinárodný deň mierových síl OSN, vojakov v modrých prilbách má aj Slovensko


Svet si dnes pripomína Medzinárodný deň mierových síl OSN, vojakov v modrých prilbách má aj Slovensko

Svet si dnes už po dvanástykrát pripomína Medzinárodný deň mierových síl OSN. Medzi príslušníkov tzv. modrých prilieb patria dlhodobo aj slovenskí vojaci. V súčasnosti pod hlavičkou Organizácie spojených národov pôsobia príslušníci OS SR v mierovej misii UNFICYP na Cypre a v pozorovateľskej misii UNTSO v Sýrii.

„Udalosti posledných dní nám jasne dokazujú, že mier je veľmi krehká vec a v žiadnom prípade ju nemôžeme považovať za samozrejmosť. Slovenská republika prispieva do mierových misií OSN prakticky od svojho vzniku a v zmysle programového vyhlásenia vlády v tom chceme aj pokračovať. Je to jeden z našich významných príspevkov k udržaniu mieru a bezpečnosti vo svete,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Od vzniku Slovenskej republiky sa v mierových misiách OSN vystriedali tisícky slovenských vojačiek a vojakov. Pod velením OSN pôsobili celkovo v 16 misiách. Pod modrou vlajkou pôsobili v bývalej Juhoslávii, Iraku, Izraeli, Sýrii, Egypte, Libanone, Namíbií, Etiópií, Eritrei, Angole, Somálsku, Libérii, Ugande, Rwande, Sierra Leone, Sudáne, či Východnom Timore /niektoré z misií prebiehali na území dvoch štátov/. V súčasnosti je 157 slovenských vojakov nasadených na Cypre a dvaja vojenskí pozorovatelia na Golanských výšinách v Sýrii.

Pôsobenie v misiách OSN si vyžiadalo aj šesť obetí z radov slovenských vojakov.

Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií si pripomíname od roku 2003. Predchádzalo tomu prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z decembra 2002, ktorou bol 29. máj ustanovený za Medzinárodný deň mierových síl OSN. Cieľom je vyjadriť hlbokú úctu a vzdať česť vojačkám a vojakom, ktorí v nich prišli o život alebo boli zranení a v mene svetového spoločenstva poďakovať všetkým mužom a ženám, ktorí v misiách pod modrou vlajkou pôsobili.



Autor: MO SR - KOd , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 29.05.2014
Čítanosť: 5961
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share