Preskocit navigáciu

Zelená vlna 2014 odštartovala druhú fázu


Zelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázu

Za účasti zástupcov Ministerstva vnútra SR a krízového štábu Ministerstva obrany SR sa 3. júna začala druhá fáza trojstupňového veliteľsko- štábneho cvičenia pod názvom Zelená vlna 2014. Cieľom cvičenia je preveriť plánovacie postupy, koordináciu a súčinnosť jednotlivých zložiek rezortu a ozbrojených síl pri zvládaní úloh domáceho krízového manažmentu.

Námetom cvičenia je reakcia na rozsiahlejšiu krízu na území Slovenskej republiky, pričom hlavnou úlohou bude precvičenie plnenia asistenčných úloh v prospech zložiek ministerstva vnútra, policajného zboru a integrovaného záchranného systému. Medzi scenáre cvičenia bude patriť podpora jednotiek ozbrojených síl pri riešení krízových situácií v súvislosti s masívnou migračnou vlnou a zabezpečenie verejného poriadku. V rámci tejto fázy cvičenia bude preverená reakcia krízového štábu MO SR, jeho koordinácia činnosti s ústredným krízovým štábom, ako aj schopnosť riadenia zložiek rezortu ministerstva obrany. Ďalej to bude precvičenie generálneho štábu a strategického centra krízového manažmentu pri velení počas plánovania úloh na zvládnutie krízovej situácie na území Slovenskej republiky.

Ako uviedol riadiaci cvičenia druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko: „Hlavnou úlohou príslušníkov ozbrojených síl v tejto fáze bude naplánovanie plnenia úloh na strategickom stupni velenia a vytvorenie účelového operačného zoskupenia na úrovni brigády.“

Druhá fáza cvičenia Zelená vlna 2014 prebieha do štvrtka v priestoroch inisterstva obrany a mierovej dislokácie 2. mechanizovanej brigády v Prešove. Na cvičení sa, okrem príslušníkov rôznych zložiek rezortu obrany, zúčastňujú aj zástupcovia ústredného krízového štábu, migračného úradu ministerstva vnútra, poriadkovej polície, hraničnej a cudzineckej polície, ako aj príslušníci hasičského a záchranného zboru v pozícii styčných osôb.


Zelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázuZelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázuZelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázuZelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázuZelená vlna 2014 odštartovala  druhú fázu 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 03.06.2014
Čítanosť: 7057
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share