Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republiky


Náčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republiky

Po prvý krát od ustanovenia do funkcie sa náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim dnes 3. júna v Bratislave stretol s veľvyslankyňou Českej republiky v SR Líviou Klausovou. Na stretnutí sa zúčastnil aj pridelenec obrany Českej republiky v SR plukovník Roman Kopřiva.
Generálporučík Maxim v úvode stretnutia poďakoval za spoluprácu a za skúsenosti zo spoločného pôsobenia v zahraničných operáciách. Zároveň vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu OS SR s Úradom pridelenca obrany ČR na Slovensku. Ďalej generálporučík Maxim informoval veľvyslankyňu Českej republiky o hlavných výzvach strategického smerovania Ozbrojených síl SR a spoločne sa venovali téme bilaterálneho česko-slovenského cvičenia, plánovaného na jeseň 2014 na území SR. Generálporučík Maxim zároveň vyzdvihol skutočnosť, že bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami v oblasti obrany sú na vynikajúcej úrovni s perspektívou pokračovania do budúcnosti.

Na prvom formálnom bilaterálnom stretnutí sa dnes náčelník GŠ generálporučík Milan Maxim zišiel aj s veľvyslancom Spojených štátov amerických Theodoreom Sedgwickom. Spolu s veľvyslancom sa na stretnutí zúčastnil aj pridelenec obrany USA na Slovensku podplukovník Matthew D. Atkins.
Generálporučík Maxim informoval amerických partnerov o aktuálnom dianí v OS SR, ocenil spoluprácu s Národnou gardou štátu Indiana, s ktorou OS SR spolupracujú od roku 1993 a tiež ocenil korektnú spoluprácu s Úradom pridelenca obrany USA v SR a pozitívne pôsobenie Úradu vojenskej spolupráce.
„Mimoriadne si ceníme všetky spoločné cvičenia, ako aj pôsobenie v operácii ISAF. Pevne verím, že naše spoločné úsilie v Afganistane pomohlo vytvoriť lepšie podmienky pre bezpečnosť a stabilitu v tejto krajine. Budeme radi, ak budeme v úspešnej spolupráci pokračovať aj naďalej,“ povedal generálporučík Maxim.
Zároveň náčelník GŠ vo vzájomnom rozhovore ocenil dlhoročnú podporu USA prostredníctvom fondov FMF, ako aj iných programov finančnej výpomoci. Pre posilnenie spolupráce sa OS SR po prvýkrát rozhodli využiť program FMS na nákup vojenskej techniky a materiálu.

Náčelník GŠ Milan Maxim na prvom formálnom bilaterálnom stretnutí dnes privítal aj veľvyslanca Francúzskej republiky Didiera Lopinota, spolu s pridelenkyňou obrany Francúzska v SR plukovníčkou Christine Chaulieu. Generálporučík Maxim vyzdvihol korektnú spoluprácu s Úradom pridelenca obrany Francúzskej republiky v SR a zdôraznil význam, ktorý OS SR prikladajú partnerstvu s Francúzskom. Zároveň poďakoval Ozbrojeným silám Francúzska za podporu a riadenie CoE EOD v Trenčíne. „Táto spolupráca položila pevné základy pre súčasné renomované centrum. Francúzska republika je dlhodobým a skúseným členom EÚ a preto verím, že vzájomné vzťahy sa budú utužovať,“ povedal náčelník GŠ Maxim.

Generálporučík Milan Maxim všetkým diplomatom úprimne poďakoval za gratulácie k ustanoveniu do funkcie náčelníka GŠ OS SR a vyjadril presvedčenie z budúcej perspektívnej spolupráce.


Náčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republikyNáčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republikyNáčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republikyNáčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republikyNáčelník GŠ OS SR  sa stretol s veľvyslancami Českej republiky, USA a Francúzkej republiky2

Autor: OOdNGŠ , Foto: autor - Dátum: 03.06.2014
Čítanosť: 6515
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share