Preskocit navigáciu

M. Glváč: Nechceme prichádzať o skúsených profesionálov, vojakom umožníme slúžiť dlhšie


M. Glváč: Nechceme prichádzať o skúsených profesionálov, vojakom umožníme slúžiť dlhšie

Profesionálni vojaci budú môcť slúžiť v Ozbrojených silách SR dlhšie. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý dnes schválila vláda. Ministerstvo obrany prichádza so zmenou z dôvodu, že nechce ďalej prichádzať o vycvičených, skúsených a dobre pripravených vojakov.

„Výcvik profesionálneho vojaka stojí rezort obrany nemalé peniaze. Zmenami, ktoré sme pripravili, chceme dať vojakom najavo, že si ich prácu a skúsenosti vážime a povolanie profesionálnych vojakov môže byť celoživotným,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

V nadväznosti na tieto zmeny sa zavádza stála štátna služba, ako nový druh štátnej služby profesionálnych vojakov. To znamená, že profesionálnym vojakom budú rásť platy po celú dobu služby a taktiež sa rozširuje tabuľka hodnostných platov o dva ďalšie stupne, čím ich chce rezort obrany motivovať, aby zotrvali v službe dlhšie a neodchádzali do výsluhových dôchodkov. Na druhej strane ozbrojené sily nechcú v svojich radoch držať vojakov, ktorí o službu nemajú záujem. Po splnení nároku na výsluhový dôchodok, budú môcť na vlastnú žiadosť odísť a služobný úrad im bude povinný v ich žiadosti vyhovieť.

Zákon tiež zavádza nové pravidlá vytvárania služobnej kariéry profesionálneho vojaka, ktorými sa posilnia právomoci veliteľov pri povyšovaní. Zákon pamätá aj na kariérny rast profesionálnych vojakov. Nepopulárny konkurenčný výber po novom nahradí systém riadenia služobnej kariéry. Zavedie sa tzv. garant vojenskej odbornosti, ktorý ma účelnejšie sledovať kariéru profesionálneho vojaka v rámci jeho vojenskej odbornosti.

Oblasť starostlivosti o profesionálneho vojaka sa po novom rozšíri o špecifickú zdravotnú starostlivosť a o nový druh preventívnej rehabilitácie. Okrem dvojtýždňového rekondičného pobytu a liečebného pobytu v trvaní troch týždňov, do zákona pribudne aj preventívna rehabilitácia formou dvojtýždňového aktívneho odpočinku spravidla v mieste pobytu profesionálneho vojaka.

Novinky sa dotknú aj hodnostných zborov. Vojenské hodnosti práporčíkov sa transformujú do hodnostného zboru poddôstojníkov. Zákon by mal vstúpiť do platnosti od 1. januára 2015.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 05.06.2014
Čítanosť: 7497
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share