Preskocit navigáciu

Výber k pluku - TASR: V Žiline vyberali nových príslušníkov do 5. pluku špeciálneho určenia


Výber k pluku - TASR: V Žiline vyberali nových príslušníkov do 5. pluku špeciálneho určenia

 Pre jedného z 18 doteraz úspešných uchádzačov bolo odmalička snom dostať sa do 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

 Žilina 5. júna (TASR) – Výber nových príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline z útvarov a zariadení Ozbrojených síl (OS) SR zredukoval zatiaľ od začiatku júna počet uchádzačov zo 46 na 18.

 Účelom výberového konania je podľa inštruktora z 5. pluku špeciálneho určenia preverenie čo najširšej fyzickej a psychickej pripravenosti spôsobom komplexného výcviku v teréne. „U uchádzačov preverujeme napríklad silu, obratnosť, vytrvalosť, riešenie krízových situácií, lojalitu, zvládanie stresu či tímovú spoluprácu. Pre niektorých uchádzačov je ťažká fyzická náročnosť, pre niektorých psychická, niekto ťažšie znáša hlad, niekto smäd, niekto menej spánku či fyzickú námahu,“ skonštatoval inštruktor špeciálneho pluku.

 Doplnil, že najviac uchádzačov vypadlo prvú noc, ktorá bola zameraná hlavne na fyzickú pripravenosť – diaľkové presuny. „Uchádzači absolvovali dve kolá 7,4 kilometra diaľkového presunu s kompletným výstrojom od 20 do 25 kilogramov. Mali na to časový limit, trasu a rýchlosť určoval inštruktor. Ich úlohou bolo dôjsť do cieľa v časovom limite za inštruktorom, ktorý určoval smer a rýchlosť. Postupne sa z fyzickej pripravenosti prechádza na tímovú spoluprácu, zvládanie stresových situácií a komplexnejšie preverenie jednotlivých vlastností,“ uviedol inštruktor.

 Psychológ 5. pluku špeciálneho určenia zdôraznil, že inštruktori sa snažia zisťovať slabiny aj pozitíva uchádzačov. „Psychický tlak a stres vytvára predovšetkým náročnosť úloh. Je to enormná fyzická záťaž, keď sa jednotlivec dostáva na hranicu svojich síl. Lepšie sa pracuje, keď mám sily a môžem fungovať, horšie to je, keď sily dochádzajú,“ podotkol psychológ.

 Pre jedného z 18 doteraz úspešných uchádzačov bolo odmalička snom dostať sa do 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. „Doteraz boli najťažšie pochody. Pretože sme sa museli boriť s rôznymi problémami, či už je to počasie alebo rýchle tempo inštruktorov. Skúšam to prvý rok. Predtým som bol v Afganistane. Keď som videl, ako to funguje všade inde vo svete, bolo mi to trošku ľúto a chcem, aby to fungovalo všade aspoň tak ako u nás,“ dodal.

 Výber sa podľa hovorcu 5. pluku špeciálneho určenia Mária Pažického koná formou sústredeného výcviku jednotky. „Cieľom je vybrať príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia ako jednotky určenej pre plnenie úloh Síl pre špeciálne operácie. Výber pozostáva z testov fyzickej zdatnosti, vševojskového preskúšania, preverenia odbornej a jazykovej spôsobilosti, psychotestov a komplexného zamestnania v teréne. Na výbere sa uchádzač zúčastňuje na vlastnú žiadosť a dobrovoľne, maximálne trikrát. Akceptovanie splnenia podmienok pre prijatie do 5. pluku špeciálneho určenia po úspešnom absolvovaní výberu je možné počas dvoch rokov,“ uzatvoril Pažický.

 

 celý pôvodný materiál nájdete tu: V Žiline vyberali nových príslušníkov do 5. pluku špeciálneho určenia



Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: Foto: 5. pšu - mk - Dátum: 06.06.2014
Čítanosť: 30995
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share