Preskocit navigáciu

Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej Chanii


Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej Chanii

Vo formáte vojenských predstaviteľov členských krajín Európskej únie rokoval 6. júna v gréckej Chanii na Kréte Vojenský výbor EÚ (EUMC), na ktorom Slovenskú republiku zastupoval vedúci Úradu vojenského predstaviteľa (ÚVP) Slovenskej republiky generálmajor Miroslav Kocian.

Počas neformálneho rokovania vojenskí predstavitelia diskutovali o možnostiach zlepšenia financovania operácií a misií Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP) a zlepšení mechanizmov krízového manažmentu EÚ. Vedúci ÚVP vo vystúpení podporil skupinu členských krajín, ktoré podporujú požiadavku preskúmať možnosti financovania bojových skupín EÚ (BG EÚ), čo by mohlo prispieť k ochote členských krajín ich nasadiť. Ocenil aj príspevky nečlenských krajín, ako Turecko a Gruzínsko, ktoré napomáhajú odstrániť kritické nedostatky v spôsobilostiach vo vojenských misiách a operáciách SBOP. Diskusia v rámci výjazdového rokovania Vojenského výboru EÚ priniesla konštruktívne návrhy ďalšieho smerovania jeho činnosti v blízkej budúcnosti, s cieľom rozvíjať vojenské spôsobilosti členských krajín únie a participáciu v operáciách pod jej velením.

V rámci výjazdového rokovania členovia EUMC navštívili aj Námorné zásahové, operačné a výcvikové centrum NATO (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) v Chanii, založené v roku 2003. Veliteľ centra oboznámil vojenských predstaviteľov s úlohami zameranými na hladinové, podhladinové a špeciálne operácie, ako aj letecký prieskum vo východnej časti Stredozemného mora. Uvedená problematika umožnila lepšie preniknúť vojenským predstaviteľom do podstaty prerokovávanej vojenskej námornej stratégie EÚ, ktorá by mala byť, na základe záverov ostatného bezpečnostného samitu EÚ, prijatá do leta 2014.


Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej ChaniiVýjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej ChaniiVýjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej ChaniiVýjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ v gréckej Chanii

Autor: ÚVP Brusel , Foto: autor - Dátum: 09.06.2014
Čítanosť: 5409
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share