Preskocit navigáciu

Vysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v Afganistane


Vysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v Afganistane

Na najväčšej vojenskej základni Kandahar Airfield v Afganistane si 47 príslušníkov slovenskej poradenskej jednotky SFAT (Security Force Advisory Team) prevzalo medaily „Non-Article 5“ za službu v operácii ISAF (International Security Assistance Force).

Na slávnostnú ceremóniu prijal pozvanie veliteľ slovenského Task Force plukovník Svetozár Bohuš, veliteľ amerického pešieho práporu 1-12 Red Warriors podplukovník William Voorhies, predstavitelia rumunského kontingentu a ďalší členovia koaličných armád.

„Ďakujem Vám za vašu obetavú prácu vojaci. Ako prvá slovenská poradenská jednotka v Afganistane ste to nemali vôbec ľahké. Všetky úlohy ste však zvládli a pomohli tak afganským vojakom lepšie slúžiť svojej krajine. Verím tomu, že to čo ste ich naučili, im raz môže zachrániť život,“ zdôraznil plukovník Bohuš vo svojom príhovore. Po slovenskom veliteľovi si vzal slovo americký podplukovník Voorhies. „Aj ja Vám všetkým ďakujem za vašu príkladnú službu. Počas mojej kariéry som mal prvý krát možnosť pracovať so slovenskými vojakmi a musím uznať, že som sa od Vás veľa naučil. Je neuveriteľné, aký vzťah ste si s afganskými vojakmi vytvorili. Len vďaka Vám sme boli takí úspešní v spoločných operáciách. Želám Vám šťastný návrat domov k rodinám a verte, že na Vás nikdy nezabudnem.“

Po odovzdaní Non-Article 5 medailí veliteľ Voorhies ocenil piatich príslušníkov slovenskej poradenskej jednotky za ich odhodlanosť, vynikajúce plnenie úloh a spoluprácu s americkou jednotkou tzv. Commendation medailou. Ide o americkú vojenskú medailu stredného stupňa, ktorá je ocenením za hrdinstvo a záslužnú službu. Medailu si prevzal kapitán Michal Soliar, nadporučík Ivan Petrík, nadporučík Miroslav Osif, nadrotmajster Pavol Ondrášek a slobodník Martin Fiala.

Ocenenie si od veliteľa Voorhiesa prevzal aj veliteľ poradenskej jednotky podplukovník Štefan Acsai. Na hruď mu pripol „Bronz Star Medal“ (Bronzovú hviezdu), ktorá je štvrtým najvyšším individuálnym vojenským ocenením a deviatym najvyšším podľa poradia v americkej armáde. Podplukovník Acsai je prvým slovenským vojakom, ktorému bolo udelené také vysoké americké vojenské ocenenie. „Táto medaila nie je iba moja. Všetci sme sa o ňu zaslúžili našou vytrvalou prácou. Preto chcem poďakovať všetkým poradcom a strážnej jednotke, že ste ani raz nepoľavili, obetovali a odovzdali ste všetko pre to, aby sme splnili naše záväzky a hlavne v zdraví ukončili naše vyslanie v Afganistane. Ďakujem Vám,“ ukončil veliteľ Acsai slávnostnú ceremóniu.


Vysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v AfganistaneVysoké vojenské ocenenie slovenských poradcov v Afganistane

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: SLOVCON ISAF - npor. Peter Poldruhák - Dátum: 17.06.2014
Čítanosť: 9359
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share