Preskocit navigáciu

Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety


Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa 16. a 17. júna ozývalo dunenie delostreleckých výstrelov a rakiet. Prvá palebná batéria michalovského samohybného delostreleckého oddielu spoločne s čatou raketometov rožňavského raketometného oddielu plnila úlohy bojových školských strelieb.

Raketometná čata pod velením poručíka Maroša Šoltésa plnila palebné úlohy z raketometov RM 70/85 MODULAR. Cieľom bolo precvičiť všetky činnosti pri manipulácii s muníciou a plnení bojových školských strelieb, získať praktické návyky pri plnení palebných úloh a zdokonaliť vybraných profesionálnych vojakov v oblasti streľby a riadenia paľby delostreleckých jednotiek. Najlepšie si počínal veliteľ raketometu číslo 3 rotný Marek Jáchimec. Príslušníci 1. palebnej batérie samohybného delostreleckého oddielu plnili strelecké úlohy zo samohybnej 155 mm kanónovej húfnice vz. 2000 Zuzana. Medzi najlepších patril veliteľ dela rotný Ivan Ištók.

Zástupca veliteľa oddielu a zároveň riadiaci strelieb major Stanislav Šraga bol s ich výsledkami na Lešti spokojný. „V priebehu strelieb húfnic s redukovaným strelivom sme vystrelili 100 kusov 155 mm nábojov CvRd a 112 kusov 122 mm rakiet JROF. Obe jednotky splnili celkovo 13 palebných úloh (zastrieľanie pomocou diaľkomeru). S výsledkami strelieb som spokojný. Rovnako aj s tým, že sme preverili činnosť vyčlenených dôstojníkov a poddôstojníkov pri riadení paľby a príprave na streľby. Prehĺbili si vedomosti o pravidlách streľby a riadení paľby pozemného delostrelectva. Zároveň bola precvičená súčinnosť palebnej čaty raketometov s palebnou batériou samohybných kanónových húfnic v priestore bojového rozmiestnenia pred, počas a po plnení palebných úloh,“ spokojne konštatuje major Šraga.


Na Lešti strieľali Zuzany a raketometyNa Lešti strieľali Zuzany a raketometyNa Lešti strieľali Zuzany a raketometyNa Lešti strieľali Zuzany a raketometyNa Lešti strieľali Zuzany a raketomety2Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety2Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety2Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety2Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety3Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety3Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety3Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety3Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety4Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety4Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety4Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety4Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety5Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety5Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety5Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety5Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety6Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety6Na Lešti strieľali Zuzany a raketomety6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 18.06.2014
Čítanosť: 8618
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share