Preskocit navigáciu

M. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosť


M. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosť

Rezort obrany dnes po 17.krát ocenil laureátov ankety Vojenský čin roka. V kategórii „Záchrana života“ si ocenenie prevzal rotný Miroslav Staník za pohotový zásah pri útoku na slovenských vojakov v Afganistane, vďaka ktorému zabránil ďalším stratám na živote. Laureátom v kategórii „Pomoc verejnosti a priateľ armády“ sa stal kapitán Peter Sudimák, ktorý nezištne pomáha dôchodkyni a jej vnukovi, ktorí prišli o bývanie.

„Som veľmi rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe ešte má svoje miesto ľudskosť, statočnosť a odvaha. Ocenenie si ale zaslúžia nielen všetci nominovaní, ale každý, kto v minulom roku nezištne niekomu pomohol,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Pripomenul, že minulý rok bol pre Ozbrojené sily SR mimoriadne náročný a nevyhli sa ani stratám na životoch. Rezort obrany si ich preto dnes symbolicky pripomenul minútou ticha. Minister Glváč zároveň vyjadril presvedčenie, že tradíciu ankety Vojenský čin roka sa podarí zachovať aj naďalej. „Verím, že budeme mať stále koho oceňovať,“ zdôraznil.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim ocenil všetky príbehy, ktoré tohtoročná anketa priniesla. „Všetky ma hlboko oslovili, vyžaruje z nich obrovská obetavosť,“ povedal.

Podľa laureáta kategórie Záchrana života, rotného Staníka patrí predovšetkým jeho zraneným kolegom, ktorí mu v Afganistane pri odvoze do nemocnice sľúbili, že budú bojovať. „Zvládli to, a preto toto ocenenie patrí predovšetkým im,“ povedal. Druhý laureát kapitán Sudimák zase zdôraznil, že pre neho je pomoc iným samozrejmosťou.

Anketu Vojenský čin roka iniciovala pred 17. rokmi redakcia armádneho vysielania Slovenského rozhlasu. Cieľom je spoločensky a morálne oceniť príslušníkov rezortu obrany, ktorí niekomu nezištne pomohli. Do ankety prišla široká škála podnetov nielen z radov ozbrojených síl, ale aj od občanov, ktorí s vojakmi spolupracujú.

V kategórii „záchrana života“ porota vyberala z rtn. Miroslava Staníka, skupiny zamestnancov z Centra testovania munície v Novákoch za pohotovú reakciu pri záchrane života svojho kolegu, ktorý bol zranený pri testovaní granátu. A tiež aj z príslušníkov ženijnej jednotky veliteľstva misie UNFICYP za záchranu života srbského kolegu, ktorý počas porady dostal infarkt a upadol do bezvedomia.

V kategórii „pomoc verejnosti a priateľ armády“ bol nominovaný kpt. Peter Sudimák. Ďalej prof. Jozef Štulrajter za jeho prínos pre Akadémiu Ozbrojených síl SR. A nominovaní boli aj manželia František a Margita Podhorskí, ktorí už niekoľko rokov spolupracujú s Čestnou strážou OS SR. Posledným nominovaným v tejto kategórii bol Roman Juráš, ktorý dlhodobo spolupracuje s rezortom obrany a podieľal sa aj na výrobe dokumentárneho filmu o Jozefovi Gabčíkovi.


M. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosťM. Glváč: Som rád, že v dnešnej uponáhľanej dobe má v rezorte obrany miesto statočnosť a ľudskosť

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 18.06.2014
Čítanosť: 6019
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share