Preskocit navigáciu

ZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentu


ZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentu

Vďaka unikátnemu cvičeniu Zelená vlna 2014 získajú vojaci skúsenosti, ktoré môžu v budúcnosti využiť v praxi pri mimoriadnych krízových situáciách. Zhodnotil to minister obrany SR Martin Glváč po tom, ako si dnes pozrel ukážky z tohto cvičenia v Kamenici nad Cirochou.

„Skúsenosti z takéhoto cvičenia vojaci využijú vo všetkých oblastiach domáceho krízového manažmentu. Od plánovania, cez logistické zabezpečenie až po samotné nasadenie. Zároveň si precvičili aj spoluprácu s ostatnými zložkami záchranného systému, ktorá je v mimoriadnych situáciách veľmi dôležitá,“ povedal šéf rezortu obrany. Pripomenul, že v minulosti sa cvičenia podobného nebojového charakteru v rezorte obrany neorganizovali.

Ako vysvetlil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim, cvičenie prebiehalo podľa scenára, ktorý sa mal čo najviac priblížiť reálnej situácii. „Vojaci prakticky vopred nevedeli, čo ich čaká. Presne tak, ako sa to deje aj v bežnom živote,“ zdôraznil. Jeho 2. zástupca genmjr. Pavel Macko vyzdvihol predovšetkým vynikajúcu spoluprácu s policajným zborom a záchranármi.

Na cvičení Vo vojenskom výcvikovom priestore v Kamenici nad Cirochou sa zúčastnilo takmer 900 profesionálnych vojakov. Využili pri tom viac ako 100 kusov kolesovej techniky a 2 vrtuľníky.

V rámci cvičenia Zelená vlna v Kamenici nad Cirochou bola nasimulovaná operácia nebojového charakteru, kde mali profesionálni vojaci viacero úloh. Najskôr vybudovali kompletne vybavený záchytný tábor pre utečencov. Predviedli potlačenie agresívneho davu, v spolupráci s policajným zborom prehľadali podozrivé vozidlo a zadržali posádku za použitia donucovacích prostriedkov. Pri strážení muničného skladu museli vojaci odolať fiktívnemu útoku diverznej skupiny. Po prestrelke previezol zranených vojakov na ošetrenie vrtuľník, ktorý bol v akcii aj pri hasení fiktívneho požiaru za pomoci bambi vaku. Cvičiaci vojaci museli zvládnuť aj likvidáciu následkov útoku na cisternu s chemickými látkami. V záverečnej ukážke vojaci vypátrali a zadržali podozrivú osobu za pomoci vrtuľníka a vytvorením rojnice. Následne v rámci nácviku kooperácie odovzdali podozrivého do rúk policajnému zboru.

10 najusilovnejších cvičiacich dnes minister odmenil svojou pamätnou mincou.


ZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentuZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentuZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentuZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentuZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentu2ZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentu2ZELENÁ VLNA 2014: M. Glváč: Skúsenosti z cvičenia Zelená vlna využijú vojaci v praxi v rámci domáceho krízového manažmentu2

Autor: KOd KaMO , Foto: autor - Dátum: 19.06.2014
Čítanosť: 6780
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share