Preskocit navigáciu

TASR: „Výberom do 5. pluku špeciálneho určenia prešlo 17 uchádzačov“


TASR: „Výberom do 5. pluku špeciálneho určenia prešlo 17 uchádzačov“

 Výberom nových príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline z útvarov a zariadení Ozbrojených síl (OS) SR prešlo 17 zo 46 uchádzačov, ktorí splnili psychologické aj fyzické kritériá. Podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomíra Šeba rozhodne o ich zaradení do pluku celkové vyhodnotenie, ktoré uzatvoria v najbližších dňoch.

 Uchádzači boli podľa neho veľmi dobre pripravení, motivovaní a vedeli, do čoho idú. „Po ozbrojených silách sa nesie informácia, že výber nie je prechádzka ružovou záhradou a nie je to len obzeranie si vojakov, ktorí majú reálne plniť úlohy v ťažkých misiách vonku aj doma. Ale je to aj o uvedomelosti ľudí, ktorí sem prichádzajú ukázať, že na to majú,“ skonštatoval Šebo.

 Dôstojník zodpovedný za výber doplnil, že z pohľadu fyzickej pripravenosti sa na výbere sformoval jeden z najlepších tímov uchádzačov. „Bol som od úvodu prekvapený, aké výsledky po fyzickej stránke dosahovali. Štandardne vypadávalo na telesnej príprave zhruba okolo 20 percent ľudí, niekedy aj viac. Teraz to bolo mizivé percento - v prvotnom fyzickom preskúšaní, ktoré používajú celé Ozbrojené Sily, vypadlo šesť ľudí. Pri výbere od určitej doby prihliadame aj na vekovú kategóriu. Veľakrát sa stalo, že sme prišli o kvalitných ľudí len vďaka tomu, že nedosahovali až takú extrémne kvalitnú úroveň fyzickej pripravenosti, ktorá sa podľa môjho názoru dá aj docvičiť. Od všetkých, bez ohľadu na vek, sme chceli, aby mali kondíciu ako 20-roční, teda hodnotenie za jedna v kategórii najmladších. Dnes sa 'uspokojíme', ak majú pre začiatok hodnotenie jedna vo svojej vekovej kategórii“, podotkol šéf zodpovedný za výber.

 Do užšieho výberu sa dostalo 18 ľudí, ktorých podľa neho preverili fyzicky aj psychicky a ďalej vyselektovali. „Pre nás je lepšie vybrať skôr surový materiál, ktorý sme schopní nejakým spôsobom opracovávať a vytvoriť si z neho vojaka, akého potrebujeme. Je to postavené hlavne na charakterových vlastnostiach. Či ten človek je schopný pracovať v tíme, učiť sa, či nie je vyhorený. Netvrdím, že všetci príslušníci 5. pluku sú supermani. Ale takýto spôsob výberu určite zabezpečí, že pluk sa bude ďalej iba zlepšovať, čo sa týka jeho vojakov, ktorí plnia najťažšie úlohy v rámci Ozbrojených síl,“ povedal šéf zodpovedný za výber.

 Náročnosť výberu do elitnej jednotky potvrdil aj jeden z uchádzačov, ktorého lákali druhy výcviku a práca v profesionálnom kolektíve. „Výber mi ukázal silné aj slabé stránky, kde sa musím zlepšiť a ďalej na sebe pracovať. Do určitej miery ma zaskočili nároky na psychickú odolnosť. Fyzicky je človek schopný sa v určitej miere pripraviť, ale psychiku nie je schopný natrénovať. Bol som pripravený, že sa idem uchádzať o miesto v elitnej jednotke, že sa tu nikto nebude s nami hrať ako s malými deťmi alebo chytať nás v bielych rukavičkách,“ dodal.

 K najlepším vojakom Ozbrojených síl chce patriť aj ďalší z uchádzačov, ktorý rovnako označil za náročný psychický tlak počas výberu. „Ako všetci hokejisti chcú byť v NHL, ja ako vojak chcem tiež patriť k najlepším. Rád by som k nim patril a pracoval s ľuďmi, ktorí vedia čo robia, sú odborníci na slovo vzatí, ľudia na správnom mieste a ľudia, od ktorých sa mám čo učiť. Chcem sa posúvať ďalej, nestáť na mieste, ale ísť dopredu. A myslím si, že tu je priestor, aby som sa rozvíjal,“ uzatvoril. 



Autor: TASR , Foto: aktualne.sk - Ondrej Kubovič - Dátum: 26.06.2014
Čítanosť: 28961
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share