Preskocit navigáciu

Aliante na Lešti


Aliante na Lešti

V Centre výcviku Lešť sa od 30. júna do 5. júla uskutočňuje medzinárodná branno-športová súťaž Aliante 2014. Spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Jagello 2000 z Českej republiky Zbyněk Pavlačík, ktoré založilo a od roku 2001 organizuje spomínanú súťaž pripomína, že jej hlavnou úlohou je zvýšiť povedomie stredoškolákov o histórii, geografii, politológii, ale predovšetkým o bezpečnostnej problematike a NATO. A to je v súčasnosti viac ako aktuálne aj v našom stredoeurópskom regióne, susediacom s Ukrajinou.

Finále súťaže je organizované na Slovensku už po druhý raz (predtým súťaž hostil žilinský 5. pluk špeciálneho určenia). Finále podľa koordinátora projektu na ministerstve obrany SR Petra Pindjáka preverí fyzickú i psychickú pripravenosť súťažiacich. Ale aj schopnosť spolupracovať na medzinárodnej úrovni. Veď štvorčlenné tímy sú zložené vždy z dvoch národných tímov a pracovným jazykom počas súťaže je angličtina.

Chlapcov a dievčatá celkom z deviatich krajín (Čiernej Hory, Litvy, Chorvátska, Slovenska, Kanady, Turecka, Poľska, Gruzínska a Českej republiky) čaká prekonanie prekážkovej dráhy CIZMA, zdolanie vododromu na člne i beh v prilbe a ochrannej veste, strelecký trenažér, Jakub climbing, cezpoľný beh, lezenie v skalách, zdravotnícka príprava, prekonanie vodného toku, ale aj vedomostná súťaž a topografická a zdravotnícka príprava. Na záver súťaže aj návšteva Múzea SNP v Banskej Bystrici a vyhlásenie výsledkov. Víťazné družstvo sa môže tešiť na zaujímavú poznávaciu cestu po Nemecku. Počas nej sa oboznámi nielen s krajinou, ale aj s jej ozbrojenými silami. Slovensko na súťaži reprezentujú gymnazisti zo Sabinova, Turzovky a Nových Zámkov. Súťaž okrem príslušníkov Centra výcviku Lešť zabezpečujú aj zástupcovia Generálneho štábu OS SR, levického mechanizovaného práporu a martinského práporu výcviku.


Aliante na LeštiAliante na LeštiAliante na LeštiAliante na LeštiAliante na Lešti2Aliante na Lešti2Aliante na Lešti2Aliante na Lešti2Aliante na Lešti3Aliante na Lešti3Aliante na Lešti3Aliante na Lešti3Aliante na Lešti4Aliante na Lešti4Aliante na Lešti4Aliante na Lešti4Aliante na Lešti5Aliante na Lešti5Aliante na Lešti5Aliante na Lešti5Aliante na Lešti6Aliante na Lešti6Aliante na Lešti6Aliante na Lešti6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 02.07.2014
Čítanosť: 7345
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share