Preskocit navigáciu

Návrat veterána RAF do rodnej zeme


Návrat veterána RAF do rodnej zeme

Po vyše 98- rokoch sa bývalý príslušník Československej zahraničnej armády vo Francúzsku a československých leteckých jednotiek vo Veľkej Británii, ktoré pôsobili v rámci britského kráľovského letectva (RAF) rotmajster v.v. Pavel Chlapík vrátil do rodnej zeme. V obci Melčice-Lieskové v trenčianskom okrese sa 3. júla uskutočnila pietna spomienka a uloženie jeho popola do rodinného hrobu.

Jeho syn Ondrej – Andrew povedal: "Uložením do rodnej zeme splníme otcove posledné želanie.“ Na rozlúčke sa za rezort obrany zúčastnil veliteľ trenčianskej posádky a veliteľ Síl výcviku a podpory plukovník Martin Stoklasa, bývalý pridelenec obrany SR vo Veľkej Británii plukovník Vladimír Samek, zástupcovia trenčianskej organizácie SZPB, Zväzu vojakov SR, vojenskí veteráni a ďalší hostia. Plukovníci Stoklasa a Samek vo svojich vystúpeniach vysoko hodnotili činnosť rotmajstra Chlapíka počas druhej svetovej vojny. Už vo februári 1940 odišiel cez Balkán a Sýriu do Francúzska, kde sa stal príslušníkom čs. armády. Bol zaradený do leteckej skupiny a po kapitulácii Francúzska prešiel do Veľkej Británie, kde sa stal príslušníkom RAF. Najskôr pôsobil v 312. čs. stíhacej leteckej peruti, neskôr v ďalších leteckých jednotkách. Staral sa tam až do konca druhej svetovej vojny ako elektromechanik o leteckú techniku.

Po vojne sa domov už nevrátil a zostal žiť vo Veľkej Británii, kde sa medzitým oženil. Založil a prevádzkoval úspešnú elektrotechnickú firmu." Po pietnej spomienke syn Pavla Chlapíka Andrew odovzdal starostovi obce Melčice – Lieskové Miroslavovi Matiášovi otcove vojenské medaile.


Návrat veterána RAF do rodnej zemeNávrat veterána RAF do rodnej zemeNávrat veterána RAF do rodnej zemeNávrat veterána RAF do rodnej zemeNávrat veterána RAF do rodnej zeme2Návrat veterána RAF do rodnej zeme2Návrat veterána RAF do rodnej zeme2Návrat veterána RAF do rodnej zeme2Návrat veterána RAF do rodnej zeme3Návrat veterána RAF do rodnej zeme3Návrat veterána RAF do rodnej zeme3Návrat veterána RAF do rodnej zeme3Návrat veterána RAF do rodnej zeme4Návrat veterána RAF do rodnej zeme4Návrat veterána RAF do rodnej zeme4Návrat veterána RAF do rodnej zeme4Návrat veterána RAF do rodnej zeme5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 03.07.2014
Čítanosť: 6562
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share